Валери Симеонов
Валери Симеонов

Вицепремиерът Валери Симеонов изрази съмнения, че много от корабите на Българския морски флот са прехвърлени на офшорни компании. „Според индивидуалния финансов отчет от 2015 г. БМФ има 17 млн. лв. активи в сгради, машини и съоръжения и над 700 млн. лв. в предоставени заеми към дъщерни компании в офшорки – на Маршаловите острови и Обединените арабски емирства“, съобщиха от пресофиса на Симеонов.

Симеонов настоява българската държава да обжалва арбитражното решение, с което бяха променени условията по приватизацията на флота. Той е собственост на “ KG Maritime shipping“, която компания е в портфолиото на братята Кирил и Георги Домусчиеви.

Зам.-министър-председателят изрази възмущението си, че от приватизацията през 2008г. много от корабите са нарязани за скрап, а огромна част от персонала е съкратен. През седмицата Домусчиев отговори, че тези действия са били наложителни, за да може българския флот изобщо да бъде запазен.

Сега вицепремиерът изразява съмненията си, че плаващите съдове умишлено са прехвърлени към офшорните зони и собственика не плаща данъците им у нас.  “Всички тези офшорни дружества носят имената на отделни кораби от флота, което буди съмнения, че именно в тях са прехвърлени корабите на БМФ,“ смята вицепремиерът.

Наред с това Симеонов цитира статистика на ООН, с която цели да опровергае Домусчиев. Според нея спадът в морските товари е бил само 3% около 2009г., след което е последван от 25% ръст до 2015. Поради това лидерът на НФСБ смята за неоправдано неизпълнението на приватизационния договор. За да обжалва арбитражното решение българската държава трябва да отдели над 2 милиона лева.

vesti.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви