Американският президент Доналд Тръмп беше посрещнат в Германия от канцлера Ангела Меркел преди срещата на Г-20, която започва днес. Двамата се срещнаха в хотел в Хамбург, ръкуваха се и поговориха пред репортери, съобщи Си Ен Ен (CNN).

При първата среща между двамата през март Тръмп не се ръкува с гостенката си в Овалния кабинет. Сега двамата си стиснаха ръцете, но нито единия не изглеждаше искрено доволен от това. По време на разговора си двамата са обсъдили процеса на възобновяване на Минските договорености, се казва в съобщение, разпространено от Белия дом. Политиците са обсъдили още “деескалацията на конфликта между Катар и някои държави от Персийския залив и арабските страни, както и денуклериаризацията на Корейския полуостров“, се казва в съобщението.

Безспорно с най-голям интерес се очаква срещата между Доналд Тръмп и руския му колега Владимир Путин в рамките на форума. По този повод Ангела Меркел заяви, че не желае да бъде посредник между двамата президенти.

„Ние имаме собствена ясна позиция, включително за Украйна. В този смисъл се стараем в „нормандския формат“, включително със САЩ, да намерим решение“, поясни Ангела Меркел. „Но своята задача виждам не в посредничеството, а да давам принос за решаването на проблема, и такъв принос е „нормандският формат“, добави канцлерката.

Междувременно стана ясно, че жителите на повечето страни от Г-20, включително тези в САЩ, имат по-голямо доверие на Ангела Меркел, отколкото на Доналд Тръмп, да се справи със световните дела, показва проучване, цитирано от „Хъфингтън поуст“ (The Huffington post). 56% от американците вярват на Меркел що се отнася до делата в световната политика. Германският канцлер се радва на по-голямо доверие в дузина други страни, а Тръмп я изпреварва само в две – Индия и Русия.

Докато лидерите от Г-20 се стремят да избягват изблиците на американския президент по въпросите засягащи климатичните промени, съпругът на Ангела Меркел изнася на Мелания и Иванка Тръмп урок за глобалното затопляне, пише „Блумбърг“ (Bloomberg).

Първата дама и първата дъщеря на САЩ и другите половинки на световните лидери не просто ще разглеждат забележителности, но и ще посетят Германския климатологичен център днес. Идеята за посещението дошла от съпруга на Меркел, Йоахим Сауер, професор по физическа и теоретична химия.

Лабораторията, разположена близо до защитената зала, където се срещат Меркел, Тръмп и други лидери, използва суперкомпютри за моделиране на изменението на климата и въздействието му върху световните региони. Тя работи от 1987 г. насам и има повече от 60 служители.

vesti.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви