epa05602616 A handout picture provided by the Spanish Army Mayor Staff (AJEMA) showing the rescue of around 703 immigrants by the fragate 'Navarr' close to the Libyan coast, 25 October 2016. The rescue happened during an operation with the EU authorities missions against the illegal human traffick. EPA/SPANISH ARMY MAYOR STAFF / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Международната правозащитна организация „Амнести интернешънъл“ обвини „провалящите се политики на ЕС“ за нарастващите смъртни случаи сред мигрантите и бежанците в централните части на Средиземноморието, съобщават световните осведомителни агенции.

В доклад правозащитниците подчертават, че „циничните сделки“ с Либия подлагали хиляди хора на риск от удавяне, изнасилване и изтезание. Според „Амнести“ Европейският съюз си затварял очите към злоупотребите в либийските центрове за задържане, като оставял спасяването на мигрантите в морето на международни хуманитарно-спасителни организации.

Европейският съюз досега не е коментирал публично доклада на „Амнести интернешънъл“ Повече от 2000 души са загинали през 2017 г., опитвайки се да се доберат до Европа. Това става докато вътрешните министри на 28-те страни членки на ЕС се срещат днес в естонската столица Талин за обсъждане на мигрантската криза.

Те ще обсъдят план за действие на стойност 92 млн. долара, представен от Европейската комисия за справяне с проблема. Брюксел предлага да бъдат използвани повече от 50 процента от средствата за увеличаване на капацитета на либийската брегова охрана да спира трафикантите на хора, които натъпкват лодки с мигранти, които трябва да бъдат спасявани впоследствие в морето.

Останалите пари са за подпомагане на Италия да изхранва, подслонява и обработва мигрантите, които се добират до страната. „Вместо да действат, за да спасяват човешки животи и да предлагат закрила, европейските комисари… безсрамно дават приоритет на безразсъдни сделки с Либия в отчаян опит да се предотврати добирането на мигранти и бежанци до Италия“, изтъква директорът на „Амнести“ за Европа Джон Далхуизен.

„Европейските държави прогресивно обръщат гръб на стратегията за издирване и спасяване на мигранти, която намалява смъртните случаи в морето в полза на такава, която доведе до хиляди удавени и изоставени отчаяни мъже, жени и деца, задържани в Либия, изложени на ужасяващи злоупотреби“, добави той.

Според доклада на „Амнести“ мерките, предприети от ЕС за засилване на издирването и спасяването на мигранти в централните части на Средиземноморието през 2015 г. драстично са намалили смъртните случаи в морето.

news.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви