Холограмен древен тракийски жрец разказа легендата за Бегликташ на посетителите на Историческия музей в Приморско. Холограмата, която е единствена в България и постоянно позиционирана в музея, имаше своето премиерно представяне там.

Музеят се изпълни с жители и гости на морския град, които бяха дошли, за да станат част от първата прожекция на иновативната система, собственост на Общината. В залата, където е разположена холограмата, посетителите влизаха на групички, за да могат отблизо да се докоснат до тракийския жрец.

В тъмнината, сякаш от нищото, се появи силуетът на древния жител на Приморско, който увлекателно разказа за магичната сила на скалния феномен. Финалните секунди от прожекцията истински развълнуваха зрителите. С 3D ефект тракийският жрец извади от кесия умалени камъни от светилището и сякаш след разговор с Боговете обяви, че те са благосклонни към тях и ги очакват на Бегликташ.

След прожекцията зрителите й се отправиха към природния феномен, където местни самодейци пресъздадоха древен тракийски ритуал. Преоблечени като самодиви, божества и жреци, те съживиха легендата за бракосъчетанието между богинята майка и Бога слънце, което във времената на предците ни се е извършвало вечер, преди лятното равноденствие.

Ритуалите бяха осъществявани с течности, смятани в древността за свещени. Тогава виното е представлявало земята, зехтина – огъня, млякото- въздуха, а водата си е била вода. Легендата разказва и за местното племе, което  е живеело в селището Ранули, до Лъвската глава. Малко хора обаче можели да присъстват на тези ритуали – те са били само за богоизбрани.

В своеобразния магичен спектакъл се включиха и огненото шоу „Дивинитас“. Гостуваха и представители на ТИЦ Малко Търново, които също пресъздават подобни ритуали на тракийско светилище в местността Мишкова нива.

Холограмата е част от платформата на иновативното мобилно приложение „I walk”, което вече рекламира светилището с карти с добавена реалност. То е вече факт и всеки посетител може да си закупи на място картичка, която след сканиране със смарт телефон може да показва  3D изображение на обекта, както и дава възможност да се избира езика, на който да бъде разказана историята за Бегликташ. Езиците, на които посетителите могат да чуят легендата, са български, английски, руски и полски.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

3 + seven =