Ромите не бият деца, бият ги отделни хора, някои българи и турци също. Това обяви председателят на Българския хелзинкски комитет Красимир Кънев. Той беше категоричен, че боят в Асеновград, при който бяха бити деца, е битово престъпление.

„Не можем да говорим за престъпление от омраза в Асеновград, това е битово престъпление.“, каза Кънев пред Канал 3. Той призна, че при боя са нарушени правата на битите деца. Кънев беше категоричен, че тези, които са извършили побоя, трябва да си изтърпят наказанието. Председателят на Българския хелзинкски комитет обаче смята, че това не са ромите. „Ромите не бият деца, бият ги отделни хора, някои българи и турци също проявяват агресия“, обясни Кънев.

Според него правосъдието трябва да си свърши работата по случая. „Медиите играят роля на тласкатели на конфликта. В момента имаме раздикализирани групи в някои места на България. Не можем да кажем, че всички мюсюлмани в България са радикализирани, това са единици“, каза още Красимир Кънев.

Напрежението в Асеновград избухна в средата на седмицата. На язовир „40-те извора“ деца от отбора по кану-каяк тренирали, когато между тях и други деца от ромски произход възникнал скандал и започва замеряне с камъни.

Двама от учениците и двама треньори са пострадали. Конфликтът се пренесе пред спешното отделение в Асеновград, където родители на децата също бяха нападнати. Нападателите бяха арестувани и оставени в ареста с обвинение за хулиганство, извършено с особена дързост и цинизъм и заплахи за убийство.

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви