Тръмп нареди и прочуване накитайски компании
Тръмп нареди и прочуване накитайски компании

Миграционният указ на американския президент Доналд Тръмп, ограничаващ временно достъпа в САЩ на граждани от шест преобладаващо мюсюлмански страни и на бежанци, влезе в сила от 20 ч. в четвъртък вашингтонско време (3 ч. в петък наше време).

След продължили няколко месеца съдебни спорове тази седмица американският Върховен съд възстанови частично действието на указа. Документът, който има за цел да попречи на „чуждестранни терористи” да влязат в САЩ, забранява временно достъп в страната за граждани от Сирия, Либия, Иран, Судан, Сомалия и Йемен, а също за бежанци от цял свят.

Висшите магистрати обаче ограничиха обхвата му и се прави изключение за хора, които отговарят на определени критерии. Съгласно новите правила на граждани от изброените страни няма да се издава американска виза, освен ако нямат „валидна връзка” с близък родственик, учебно заведение или бизнес в САЩ.

Указът не се отнася и за хора с вече издадена виза. Проучените и одобрени до 6 юли бежанци също имат право да достъп, посочва Асошиейтед прес.

btv.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

four − four =