Протест в Асеновград

Засилено е полицейското присъствие в Асеновград след напрежението, което възникна снощи. Обстановката сега е спокойна, но довечера се очаква нов протест, пише Дир.бг. От ВМРО призоваха вътрешният министър Валентин Радев да разпореди проверка на случая, при който тълпа роми преби деца спортисти и техните треньори във вторник по чисто хулигански подбуди.

Жителите на Асеновград пък поискаха премиерът Бойко Борисов да дойде в града след възникналото напрежение там.

Нови полицейски сили ще бъдат изпратени по обяд в Асеновград, съобщи комисар Атанас Илков, директор на Областната дирекция на МВР – Пловдив. Ще бъде поискана и помощ от съседните дирекции, ако това се наложи. „Следим процесите и където можем – влияем, където не успяваме го правим на терен. Надявам се, да успеем да овладеем процеса“, добави комисар Илков, цитиран от „Фокус“.

Полицията няма да допусне действия, които биха застрашили гражданите на Асеновград и служителите на реда, увери той.

Във вторник десетки роми от асеновградската махала „Лозница“ нападнаха и биха с камъни, лопати, метални пръти и дървета деца и треньори от клуба по гребане „Асеновец“. Според спортистите и техните треньори те с нищо не са предизвикали такава реакция от страна на циганите.

След побоя, хиляди излязоха по улиците на града в знак на протест. Полицията спря част от протестиращите, които се бяха отправили към ромската махала. В града са изпратени стотици полицаи, които да охраняват подстъпите към махалата.

Разгневените граждани се заканват да протестират всеки ден, докато не се намеси министър-председателят. Те не са доволни от действията на местната власт. От вчера в социалната мрежа текат призиви за изразяване на гражданска активност по отношение на създалата се ситуация.

По данни на полицията в протеста са участвали около 1500 души, сред които и 100 мотористи. Стигнало се е до ескалация на напрежението, продължило до късно през нощта. Наложило се е да се водят разговори с жителите на ромския квартал, каза комисар Атанас Илков.

Четирима младежи от протестиращите са били отведени за малко в полицията около 22.00 часа. Младежите са били малко по-буйни и инициативни по време на самия протест и затова се е наложило отвеждането им в полицията, обясни комисар Илков. Четиримата са били без лични документи, за което са им съставени актове. След това са били освободени веднага. В момента няма задържани лица от протестиращите.

По време на протеста започна и подписка за изселването на пребиваващите в града жители на ромския квартал. Кметът на Асеновград Емил Караиванов е поканил днес жители на града и представители на институциите на среща, за да обсъдят проблема с ромите.

Вицепремиерът Валери Симеонов отмени заседанието на комисията за тристранно сътрудничество, за да присъства на срещата, насрочена за 12.00 ч. днес, съобщиха от пресофиса на вицепремиера. Поканено е висшето ръководство на МВР. Към момента присъствие е потвърдил главният секретар Младен Маринов.

Вицепремиерът написа в Туитър, че е „срамно и недопустимо“ български деца и спортисти да се страхуват да отидат на тренировка, защото може да бъдат „пребити“.

Междувременно стана ясно, че прокуратурата е повдигнала обвинения на ромите, нападнали децата, треньори и родители от отбора по кану-каяк в Асеновград.
Прокуратурата е задържала за 72 часа виновните още в понеделник с обвинение по чл. 325 за хулигански прояви с изключителна дързост и цинизъм, съобщи районният прокурор на Асеновград Калоян Димитров.

Работи се активно, обвиненията все още се конкретизират, като има вероятност утре в съда да се внесе искане за мерки за неотклонение по отношение на някои от тях. Задържани са общо 9 души.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

five × 2 =