В обръщение до премиера Бойко Борисов общинският съветник от НФСБ и председател на Движение „Антимафия“-Георги Дражев ще сигнализира за концесията на т.нар. „червени кортове“/ до пристанището, струваща на бургазлии 15 млн. лв. Това официално обяви и днес пред медии самият Дражев. Той беше подкрепен от Георги Манев – общински съветник от СЕК. Двамата се обявиха за спиране на порочната практика за концесиите с правила, създаващи впечатление, че търговете се правят за конкретни фирми.

Двамата обясниха пред медиите, че на практика вчера са предотвратили опорочаването на търга за кортовете с промяна на конкретни концесионни условия. Първоначалният вариант за тежест на търга 50% да е за обещана инвестиция е променен. С промяната основната тежест от 90% вече е цената, т.е. годишната концесионна такса. По мнение на двамата така, ако е имало предначертана фирма, която да спечели търга, тази порочна практика е предотвратена. „За нас целта са приходите, които влизат в общината. С промяна на условията ще се гарантира и по-голямо участие на фирми“, изказа мнение съветниците.

Въпреки това, те критикуваха като цяло процедурата за предоставяне на концесия, и по-конкретно това, че кандидатите трябва да имат ISO 14001 за управление на околната среда или еквивалентни на тях документи; регистриран основен капитал не по-малко от 50 000 лв., внесени изцяло; достъп до финансов ресурс не по-малък от определения от концедента минимален размер на инвестицията; уверение от банка, че участникът има собствен финансов ресурс или достъп до такъв в посочения размер; различни срокове за заверки на одиторски доклади.

Георги Дражев атакува и разчетите на администрацията за бъдещи приходи от почти 378 х. лв, което според него няма как на този етап да е ясно. Остра е атаката и за изграждането на комплекса. По мнение на съветника то ще струва 350 х. лв., докато администрацията твърдяла, че ще 2 млн. лв.

Двамата съветници се обединиха около това, че за „червените кортове“ трябва да има състезателен характер, да могат да се извадят 15 млн. лв. от концесията и да се спре порочната практика да се дават общински пари, а след това сделките да се провалят.

Те изказаха недоволство и от гласуваната вчера от ОбС тръжна комисия, в която влизат 4-ма души от мнозинството и петима от администрацията, което на практика я прави еднородна – само от представители на ГЕРБ. Не трябва да има в комисията хора от администрацията, категорични са те. Като такива, естествено, че петимата ще изпълняват каквото им се нареди, уточниха съветниците.

По темата за порочната практика на подобни търгове за спортни съоръжения, Георги Дражев даде редица примери – колодрума, стадион „Черноморец, дори басейна в „Славейков“. Първите два се провалиха, а за басейна съветникът изрази мнение, че вместо да се даде 1 млн. лв. за ремонт са теглени 14 млн. лв. кредит за изграждане на нов. Специално за този обект той не получи подкрепа от Георги Манев, който защити инвестицията за новия басейн.

Различия между двамата има и по отношение на това кой да притежава в бъдеще „червените кортове“. Дражев е за това те останат общинска собственост, докато Манев подкрепя идеята да се дадат на концесия.

 

Георги Дражев използва присъствието на медиите и оповести, че дълговете на „Нефтохимик“ към 30.06. са 474 465 лв., и то без да са начислени заплатите за май и юни. С това той отново потвърди, че се харчат общински средства без да се контролира това и запита: „Кой ще плати сега тази сума?“

От своя страна пък Георги Манев на няколко пъти се извини, че на предната сесия напсува колегите си. „Извинявам се, че ги напсувах. Явно хваща декиш дори и този подход“ Според него изпускането на нерви се дължи и на Правилника за работа на съветниците. Той е гласуван така, че се дава малко време за обсъждане, съветниците от по-малките групи не могат да изложат идеите си понякога докрай.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви