Паркингът в квартал Сарафово, който се намира до кръговото по пътя за Поморие, предизвика редица спорове на заседанието на Общински съвет-Бургас. Желанието на администрацията той да влезе в обхвата на зоната за платено паркиране запали сериозен дебат в залата. Темата се въртеше основно около това дали мястото да бъде превърнато в платена зона или платен паркинг.

Евгений Мосинов от ГЕРБ сподели, че ако мястото се превърне в паркинг, то трябва да се организират и таксите за него. „Синята зона би била въведена по-бързо, но това ни кара да се запитаме дали това не е началото на навлизане на зоната за платено паркиране вътре в квартала. Сега там имат сериозен проблем с паркирането, но е нужно да се обмисли всяко подобно действие, защото след Сарафово следва и Крайморие“, каза той.

Зам.-кметът Красимир Стойчев поясни, че от години жителите на Сарафово искат паркинг, в който да се изнесат част от паркиращите автомобили. „Всичко беше добре, докато не се намесиха фирмите за рент-а-кар, които заеха много места. Репатрацията ни до там ще струва 62,40 лв“, сподели той.

„Подкрепям идеята това място да бъде паркинг, но кой ще паркира там изобщо? Жителите на квартала ще си паркират пред къщите, а туристите няма да си оставят колите там и след това да вървят 3 км до плажа. Нека отдадем мястото под наем за паркинг и да се проведе конкурс. Така пари само ще взимаме и няма да даваме“, каза от своя страна Ангел Божидаров.

Според Красимира Маркович от ГЕРБ задръстването на мястото е огромно и проблемите там се дължат най-вече на автомобилите на служителите на летището в Бургас. Кметът Николов поясни от своя страна, че предложението за отдаване под наем на паркинга не е лишено от логика, но така цените щели да зависят само от наемателя. „Добре е да се обмисли всеки вариант. Решението е ваше, съгласен съм на Синя зона и на паркинг“, каза той.

В крайна сметка съветниците решиха да направят мястото Синя зона с почти пълно мнозинство от 41 гласа „за“ и само един против. След края на туристическия сезон пък ще се изготви анализ дали е удачно мястото да се отдаде под наем.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви