Общински съвет-Бургас одобри откриване на процедура за предоставяне на концесия за строителство на спортна площадка „Васил Левски“. Тя е позната на бургазлии като червените тенис кортове, намиращи се в близост до хотел „Приморец“. Очаквано темата предизвика много дебати, като основно те бяха свързани с приходите, които ще получава общината от наема на мястото.

От опозицията скочиха, че заложените 10 000 лв. годишен наем е прекалено малка сума. Предложението им бе таксата да се увеличи на поне 30 000 лева, както и 10% от оборота.

„Концесионните договори се дават за проекти, които съдържат риск. Какъв риск има общината да си стопанисва това златно място. Едно кафене да направим там с два чадъра и ще носи повече от наемите по този проект. Не е необходимо изобщо да даваме мястото, а да го развием. Някой много иска да краде от приходите на общината. Половин милион печалба на година ще имаме там и най-малко 40 години работни места“, каза Георги Дражев. Според него Общината ще загуби 15 млн. лева при тези условия.

От мнозинството от ГЕРБ поясниха, че ако общината реши само да изгражда проекта, то трябва да се теглят нови заеми и да се правят допълните процедури. „Имаме разходи от 60 000 лева годишно за сегашното състояние на кортовете“, каза Диян Димов.

Среди другите предложения бяха концесията да бъде намалена на 30 години, а наемът да бъде вдигнат на 12 000 лева на година. В крайна сметка съветниците определиха, че действително 12 000 лева на година са достатъчни, което прави по 1000 лева на месец –  по-малко от наем за магазин или офис в центъра на Бургас.

Припомняме, че предвид необходимостта за осигуряване на средства за изграждане на обекта, директорът на ОП „Спортни имоти“ направи предложение реконструкцията да бъде осъществена посредством форма на публично-частно партньорство.

Направен е и технически анализ на мястото. В него се отбелязва, че в Бургас е налице нуждата от изграждане на допълнителни спортни съоръжения за практикуване на тенис. Освен това към настоящия момент нито една от общинските спортни зали не разполага със скуош корт. С изграждането на нов, модерен спортен комплекс ще бъде завършена визията на ремонтираната територия между ЖП гарата и Морската градина.

От администрацията допълват, че за да бъде икономически изгоден инвестиционният проект, финансовият анализ обосновава сроковете за концесията да бъде 32 години. През първите 2 се извършват инвестициите. До 25-тата инвестиционните разходи се откупуват. А през последните 7 години концесионерът генерира печалба.

Съгласно изготвените анализи той следва да извърши в обекта инвестиция в размер на 1 928 698 лева без ДДС. Срокът за изпълнение е определен на 24 месеца.

В момента инфраструктурата на спортна площадка „Васил Левски“ е полуразрушена. Основна част от площта заемат два корта, които още при построяването на обекта преди половин век са ориентирани в посока изток – запад, а това не е най-доброто разположение от гледна точка на светлината.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви