Премиерът Бойко Борисов отново се самоопроверга за контрабандата, която отдавна беше обявил за победена. Вчера той призна, че бизнесът с горива продължава мощно да ощетява държавния бюджет. Борисов цитира резултати от съвместни проверки на ГДБОП и ДАНС, които установили, че бензиностанциите масово лъжат НАП за оборотите си и крият данъци. „Към данъчните отиват цифри, които изобщо нямат общо с продадените количества. От 900 проверени бензиностанции 900 софтуера манипулират“, обяви премиерът по време на национално съвещание на ръководството на МВР. Тези числа звучат страховито, като се има предвид, че в България общо има около 3500 бензиностанции с монтирани фискални устройства, които директно пращат данните за продажбите в НАП. Отделно има и над 1000 ведомствени бензиностанции, които изобщо не са вързани с НАП, защото уж не продават горива на външни клиенти.

Както се разбра от думите на премиера вчера, щетите за бюджета надхвърлят милиард. „Убеден съм, че 1.3 млрд. лв. ще съберем с общите усилия“, заяви Борисов. На съвещанието той похвали МВР и прокуратурата, че са свалили дела на нелегалните цигари до 8%, и посочи, че вече е време да се вземе на мушка контрабандата при дизела и бензина.

Пред полицаите премиерът Борисов показа познаване на технологията на измамите по бензиноколонките: „Тука се оказа, че виновни няма. Даже с главния прокурор една сряда ги карахме да ни ги рисуват как изглеждат, щото нещо не ни излизаше сметката. Оказа се, че има институт по метрология, който има едно задължение общо взето – да отиде и да сложи една пломба на колонката. До него стои обаче агенция по метрологията. Работата на тази агенция е да отиде да види дали институтът е сложил пломба. След това идва бензиностанцията, има един софтуер, който праща количествата, които е продала, към НАП. И всъщност към данъчните отиват цифри, които изобщо нямат общо“, описа картината Борисов.

И в предишния си мандат, и сега Бойко Борисов ту се хвали с грандиозни успехи в борбата със сивата и черната икономика, ту признава, че има тежки проблеми.

Преди дни и шефът на руската компания „ЛУКойл“ Вагит Алекперов разби мита на българския премиер за преборената контрабанда. В средата на юни Алекперов се срещна и с Борисов, и с президента Радев и в прав текст обясни, че българското законодателство е калпаво и улеснява измамите с горива. Той отбеляза също така странния феномен, че България е най-наситената с бензиностанции държава в света. Алекперов направи сравнение с Румъния, която с 30-милионно население има по-малко обекти за търговия с петролни стоки.

„Касовият апарат на държавата не работи“, коментира депутатът Емил Димитров-Ревизоро неотдавна след новината, че хакери са пробили информационната система на Агенция „Митници“ и вкарват вътре фалшиви данни.

Косвено признание, че приходните агенции не се справят с аферите в бизнеса с горива, прави и Министерството на финансите. В началото на юни то пусна проект за промени в наредбата за фискалните устройства, в който се предвижда нов опит за затягане на контрола над бензиностанциите. Идеята е уредите, които са свързани с НАП и „докладват“ за продажбите в реално време, да бъдат подсилени, тествани и пререгистрирани в държавната Агенция по метрология и технически надзор и след това да могат да бъдат отваряни само от техници, оторизирани от производителя или вносителя на електрониката и притежаващи специален ключ за достъп.

Затягането на контрола обаче си има цена, която ще трябва да бъде платена и от коректните фирми. Подсилването на софтуера ще струва на бензиностанциите общо към 1.75 млн. лева. За разлика от очакванията на премиера за 1.3 млрд. лева допълнителни приходи в бюджета прогнозата на МФ е 10 пъти по-скромна – за 117 млн. лева.

в.Сега

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви