Има ли актуална информация за запасите от бяла мида по българското Черноморие и изменението в числеността на вида? Какви мерки са предприети или ще предприемат Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХ), и пряко отговорната институция за контрола на подобни дейности – Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА), за да се прекрати незаконното разораване на морското дъно и да се съхрани популацията на бяла мида у нас? Това пита, чрез официално внесен въпрос в Народното събрание до министър Румен Порожанов, председателят на Комисията по околната среда и водите Ивелина Василева.

„През последните няколко месеца получих множество сигнали за нерегламентиран улов на бяла мида в българската акватория на Черно море чрез дънни тралиращи и драгиращи средства, вакуумни помпи и съоръжения. Тези способи са забранени от Закона за рибарството и аквакултурите. Подобни практики водят до пагубни екологични последици – дъното се разорава, с което се нарушава средата за живот на морските организми и специфичния баланс на екосистемата. Разрешеният от ИАРА метод за улов е без риболовен уред (т.е. на ръка) и ограничава възможностите за подобно неблагоприятно влияние и добив на големи количества“, пише във въпроса си депутатът от ГЕРБ-Бургас.

Ивелина Василева обръща внимание, че уловът на бяла мида по българското Черноморие значително се увеличава през последните години. Повишаването на количеството на улова е видно от статистически данни, според които през 2014 г. официално регистрираният добив на бяла мида е 61 т, през 2015 г. – 124 т, през 2016 г. – 583 т, а за първите пет месеца на 2017 г. – 176 тона. Вероятна причина за засиления риболовен интерес към вида е високата изкупна цена на тези миди, която според неофициална информация достига до 25-30 евро в някои страни.

„Масовият улов на бяла мида може да доведе до застрашаващо намаляване на популацията на вида, каквото вече е налице в други държави, превърнали се в основен вносител на българския добив. Ето защо е необходимо да се засили контролът с цел недопускане на нерегламентиран улов и да се предприемат мерки за съхраняване на популацията на бялата мида“, категорична е Василева.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви