Интернет буквално се взриви след тазсутрешното участие на члена на СЕМ Бетина Жотева в Нова телевизия. Тя продължи с арогантното си поведение, нетърпящо критика или позиция, различна от нейната.

Причината за скандала е въпрос на журналиста Къдринка Къдринова по време на дискусия в СЕМ за „Радио България”, проведена преди седмица. Тогава Къдринова твърди, че „достоверен източник” ѝ е споделил, че Жотева е заявила, че външният министър Екатерина Захариева е за закриване на „Радио България” и иска да знае откъде членът на СЕМ има тази информация, след като официалната позиция на министерството е друга.

„Това е долна лъжа и манипулация”, заяви Бетина Жотева, която е член на Съвета за електронни медии, коментирайки скандала с журналиста Къдринка Къдринова.

„Това е манипулация, че аз лобирам за затваряне на „Радио България”. Нещо, което е абсолютно невярно. Не знам точно срещу кого е ударът, срещу мен или госпожа Захариева. Какво съм заплашила?! Ще видиш какво става, да, защото вече съм завела жалба в прокуратурата”, каза днес пред Нова телевизия Жотева. „Това е фалшива новина”, изтъкна тя.

От Асоциацията на европейските журналисти – България поискаха оставката на Жотева. В отговор днес тя коментира, че „всеки има право на мнение”.

„Когато човек си защитава честта и името може да направи всичко. Аз скочих до тавана”, заяви тя. „Човек може да се защитава по всякакъв начин. Аз съм избрала културния – съда”. „Ако си отворите устата още веднъж за мен, ще видиш какво ще става”, заявява малко след това Жотева. На въпрос, дали това е заплаха, тя отговаря: „Абсолютно”. Записът беше публикуван вчера, седмица след дискусията.

Къдринка Къдринова обясни, че заплахите са отправени лично от члена на СЕМ, която е седяла близо до нея и тя ги е записала, защото диктофонът ѝ е бил включен заради дискусията. „Искам да знам могат ли журналистите да задават въпроси. Задаван е въпрос, получен отговор. Защо следват заплахи, не мога да си обясня?”, попита днес в Нова телевизия Къдринова.

Междувременно външният министър Екатерина Захариева заяви пред БТВ, че нейната позиция е, че „излъчването на чужди езици в „Радио България” трябва да се запази”. „Не е вярно, че съм изказвала такива позиции пред Бетина Жотева, аз изобщо не съм се чувала с нея”, посочи Захариева.

Заплахата, отправена от члена на СЕМ, доведе до вълна от гневни реакции в социалните мрежи.

„Поведението на Бетина Жотева е извън норма, особено като член на надзорен орган. Не може да заплашваш журналист за зададен въпрос. Обясненията на Жотева тази сутрин в Нова телевизия бяха водевилни”, коментира политикът Георги Кадиев. Според него „оставка на Жотева е задължителна”.

„Крайно време е и Жотева да престане да бъде член на СЕМ”, смята журналистът Петър Волгин. „Значи, научете се, че на въпроси се отговаря, а не се разсъждава. А сега, като гледам Бетина Жотева, смятам, че се закопа. По-лошото е, че тази госпожа от СЕМ, няма да може никога да го осмисли. Защото явно не е журналист по същност. Не може такава елементарна арогантност, да се нарича медийна експертиза”, посочва журналистът Миролюба Бенатова.

„Бетина Жотева, оставка веднага! Го Търки! Само там така правят! В Европа е забранено!”, е позицията на журналиста Стойко Тонев, по-известен като д-р Тони Филипов. „Ало, „протестърите”, затова ли се разхождахте по паважа? За да може Бетина Жотева да се докопа до пост, от който да се прави на фелдфебел?! Срамно е”, смята карикатуристът Христо Комарницки.

Пред novini.bg Жотева изрази мнението си, че всичко е една интрига, съшита с бели конци, в която е вкарана, както тя самата, така и вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева и трима посланици. „Изключително грозна случка, в която се влезе твърде много надълбоко. И сега изместиха фокуса от тази интрига в това какво съм казала аз. Но всеки може да прави, каквото си иска. В крайна сметка в тази държава си има съд и аз ще се обърна към него. Всеки човек трябва да отговаря за това, което говори“, заяви Бетина Жотева и добави: „Твърде много хора сме оставяли да си говорят, но трябва да се търси отговорност“. Жотева каза още, че въпросът на Къдринова по никакъв начин не е бил журналистически, а напротив – една констатация и след това идва вече въпросът. „Информацията е вярна, а аз просто я споделих“, добави тя.

Епицентър.БГ

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви