Моторните превозни средства, които превозват дървесина, трябва да бъдат снабдени с GPS. Това приеха окончателно още през 2015 год. депутатите като част от промените в Закона за горите. Идеята е с тази промяна да се осъществи по-точното контролиране на незаконната сеч. Прилагането на тази мярка се отложи с година и половина и започна през 2017 г. Въпреки гратисният период, в който МПС-тата трябваше да бъдат оборудвани с GPS-и, се оказва, че това е една от най-големите липси.

5700 са извършените проверки от 16-те регионални дирекции по горите след инициирането на по-засилен контрол в горите тази пролет. Над 1000 са проверените сечища и близо 970 обекта за складиране, преработка и експедиция на дървесина. На територията на осем регионални дирекции по горите са организирани временни контролни горски пунктове за проверка на превозни средства. Горските служители са проверили 2 917 моторни превозни средства и са задържани повече от 250 куб. м дървесина, 15 моторни превозни средства и един бензиномоторен трион. 205 са съставените актове и над 400 констативни протокола за нарушения по Закона за горите.

Най-често срещаните нарушения, констатирани по време на проверките са липса на GPS система за проследяване, липса на записи за разчитане на регистрационните номера на товарните транспортни средства, влизащи в обектите, липса на камери за видеонаблюдение на всички входове и изходи в регистрирани обекти по складиране, преработка и експедиция на дървесина.

Засилените действия по превенция и ограничаване нарушенията в горските територии на територията на шестнадесетте регионални дирекции по горите продължават, като няма да имат временен характер.

Проверки се извършват и от държавните горски предприятия за нарушения на тяхна територия, които също имат такива правомощия.

Цел на засиления контрол е превенция на нарушенията, като горските служители да бъдат по-дълго на терен. В ход са и съвместни проверки на Изпълнителна агенция по горите, държавните предприятия и Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

4 × one =