„Зоран Заев предаде на българите най-големия македонски празник Илинден!“ Под това заглавие електронното издание „Република“, близко да ръководството на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, коментира посещението на македонския премиер в София и демонстрира, че държавната администрация в Скопие, въпреки смяната на правителството, продължава да работи в интерес на партията на Никола Груевски, предаде „Фокус“.

„Република“ припомня последователността на българската позиция за съвместното отбелязване на общите дати от историята, както и отговора на президента Росен Плевнелиев, който върна предложението на македонския му колега Георги Иванов, като към Деня на победата над фашизма добави Илинден и Гоце Делчев.

Според „Република“ България има интерес от съвместното отбелязване на годишнини от историята, представяйки ги като общи, в контекста на цялостната си политика спрямо Македония, която поставя под въпрос съществуването на т.нар. македонска нация.

В подкрепа на тази теза изданието цитира изявление на българския посланик в ЕС, Димитър Цанчев, който пред германски медии е заявил, че „македонската нация е създадена след 1944 г. със сталинистки методи“, но това „не може да изкорени българското минало от общата памет“.

„Република“ пише, че анализите показват, че официална София стои зад всяка дума на посланик Цанчев, за който „Македония е географска област, която се разпростира на територията на три държави, затова употребата на това географско понятие като име на новосъздадена държава е обременено с политическа чувствителност сред съседите, където определението македонец означава принадлежност към тази географска област, а не някаква национална идентичност. По тази причина това понятие не може да се използва като факт за съществуването на македонци като малцинство в България.“

Според изданието мнението на посланика изцяло кореспондира с казаното от президента Плевнелиев, че „Македония трябва да влезе в Европа, но не и македонизма, който като идеология е не само антибългарска, но и антидемократична“.

Като контрапункт „Република“ посочва мнението на доскорошния министър на вътрешните работи на Македония, Никола Поповски, който смята „че договорът за добросъседство не е необходим, защото добрите отношения не се градят и гарантират на хартия, а с конкретни действия“.

В заключение изданието смята, че „премиерът Заев е длъжен да отговори в какво качество Борисов ще пристигне на Мечи камък – дали като гостенин и приятел на македонската нация или като политик, който ще натрапва „българското минало на колективната ни памет“.

Изданието продължава със задълженията, като смята, че след завръщането си от София „Заев и неговата делегация трябва да обявят пред целия македонски народ пълния текст на Договора за добросъседство и какво от него е приемливо и дали от хората се крият подробности, както в случая с Тиранската платформа“.

Епицентър.БГ

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви