Ekaterina Kaprova

Обръщение:

Уважаеми читатели, колеги, приятели, бургазлии,

Бургас е на път да се превърне в първият град, където на медиите ще бъде  невъзможно да осведомяват своите читатели, зрители и слушатели обективно и без цензура за работата на съда, прокуратурата и полицията. Причината е в това, че за първи път на поне четири големи бургаски сайта са заведени дела за обида и клевета за публикувано прессъобщение, изпратено от Бургаския окръжен съд.

„Бургаснюз“ е първата медия, която ще се изправи пред съда на 21.06.2017г. от 14,30 ч., за да отговаря за публикация от 2012г., за която се твърди, че е от сайта и в която трима арестувани за побой в дискотека, са наречени „биячи“. Това обидило един от тях –  нашумял основно около един странен случай на завързани със „свински опашки“ чужденци-бежанци близо до границата. В публикацията тримата задържани са посочени с инициали и години. В нея няма конкретни имена, няма дата, няма дори идентификация на медията. Този мъж,  който смята, че се е разпознал в официалната информация от съда, и в която  към онзи момент пише, че  има 14 регистрации за нанасяне на телесни повреди, хулиганства, унищожаване на чуждо имущество и са му наложени 3 присъди, настоява за обезщетение от 15 000 лв. Толкова, според него струва накърненото му от публикацията добро име, въпреки че името му никъде не е споменато.

Това е само първото дело. След „Бургаснюз“ са заведени дела на още поне 3-4 медии с идентични обвинения. За същото прессъобщение. Въпросният обиден гражданин е декларирал пред съда, че е социално слаб и съдът го е освободил от такса. Неплащането на 4% от иска като първоначална съдебна такса очевидно му е дало куража да започне да съди медиите наред.

В нашата държава всеки има право да заведе дело срещу когото поиска, ако сметне, че е обиден, оклеветен, опозорен и т.н. Ако съдът постанови, че с тази публикация, в която ищецът се е разпознал, въпреки че името му никъде не се споменава, някоя от бургаските медии му е нанесла непоправими вреди, на практика всички трябва да спрем да отразяваме работата на правораздавателните органи.

Ще бъде наложена автоцензура, която ще унищожи възможността гражданите да узнават кой бие, краде, изнасилва и убива в нашия град. Защото всеки, разпознал инициалите си в някое съобщение от полицията, съда или прокуратурата, ще бъде окуражен да завежда дела срещу всички нас. Това означава край на свободните медии, край на четвъртата власт, край на коректива на обществото и властта. Всички журналисти в Бургас ще бъдат с вързани ръце и запушени усти, а крадци, убийци, изнасилвачи, продавачи на дрога, биячи, рекетьори и всякакви други престъпници ще вършат каквото си искат и никой няма да узнава за техните безчинства.

Правя това обръщение не, за да се опитвам да влияя на преценката на съда, а за да предупредя за това, което ни очаква – информационно затъмнение и страх.

Надяваме се да ни подкрепите и вие – хората, за които ние работим.

Екатерина Капрова

Управител на „Бургаснюз“ ООД

2 КОМЕНТАРИ

  1. Не е нужно да чета сто пъти коментара на Капрова, за да ми стане ясно, че всъщност делото е заради побой в дискотека, а не за свински опашки. Явно трите хикса вижда себе си в тази публикация. Поне да беше си написал името. Така анонимно всеки може. Че медиите имат трески за дялкане, имат. Ама е смешно съдът да повдига обвинение за нещо, което сам е разпратил до медиите. Все едно съди себе си. Голям резил. Само у нас може така. Аз знам поне 40 бургаски сайта. Като видя нещо от съда или полицията с инициали П.Н., като нищо ще заведа дело. По два-три бона от всеки сайт, такъв ремонт ще си стегна на къщата и вилата.

Comments are closed.