Какво кара жената да подчертава талията си, да се подлага на диети, да удължава миглите си и да обгрижва кожата си? Модата или неосъзнатият стремеж да подчертае онова, което се асоциира с младостта и здравето? Може би по малко и от двете.

Нормално тегло

Представите за идеално тегло се променят в зависимост от спецификата на времето. Повечето изследователи се обединяват около това, че в по-гладни периоди по-привлекателни за повечето мъже са пълничките жени, а при изобилие – стройните. При това жените са по-възприемчиви към модата от мъжете. В експериментите жените определят като най-привлекателни за мъжете по-хилавите женски фигури, а всъщност мъжете напълно ги устройват жени с нормално тегло.

Тънка талия

Както се оказва в проучванията на американски учени, въпреки превръщането на все по-стройни женски фигури в идеал (под влияние на модата), все пак съотношението между талията и ханша остава около 0,7 (т.е. обиколката на талията представлява около 70% от обиколката на ханша). Именно тези пропорции се смятат за красиви във всяко време, защото са знак за младост, здраве и фертилност. Ако този индекс е над 0,8, това показва намаляване на фертилността заради бременност, менопауза и болести.

Дълги крака

Като резултат от подобряването на храненето, постепенно хората са започнали да стават по-високи. Именно с това е свързана и масовата мода да се ходи на токове. Малко по-дългите от средната дължина крака се възприемат като признак на добро здраве, а късите – като следствие от неправилното развитие на тялото или прекарани в детството болести. В същото време жената не трябва да е твърде висока: според еволюционните биолози, сред мъжете с максимален интерес се ползват жените с ръст, малко по-нисък от средния.

Пищен бюст

Коя жена не би искала към тънката талия да добави и голям бюст? Това съчетание се приема за привлекателно, тъй като е външно потвърждение за фертилността на жената. Полски антрополози открили тясна връзка между хормоните, които отговарят за репродуктивната функция, и формите на тялото. При щастливките, притежаващи голям бюст и тънка талия, нивото на тези хормони се оказало по-високо, отколкото при другите жени.

Детски черти

Изпъкналото чело, малкият нос, семплата брадичка – това са все детски черти. Възрастните с такива черти се възприемат като открити и искрени. Именно заради това, според австрийски учени, тези хора често предизвикват симпатия.

Симетрия

Явните нарушения в симетрията могат да са знак за различни нарушения в здравето и се възприемат като неправилни. Но всъщност, всички лица са леко несиметрични – това може да се види, ако с компютърна програма се слепят две леви или две десни половини от снимка на човешко лице. Експериментите показват, че обикновено по-красиви ни изглеждат хората с по-голяма дясна половина на лицето.

Здрава кожа

Хубавата кожа говори за добър имунитет, устойчивост към паразити и инфекциозни заболявания. Експерименти на австралийски психолози показват, че светлата кожа с розови бузи привлича мъжете повече, отколкото загорялата. Може би защото това е признак на високо ниво на естроген, който потиска изработването на меланин в женския организъм.

Обемни устни

Защо жените подчертават устните си с ярки червила или дори с инжекции? Възможно е това да се дължи на факта, че пухкавите устни говорят за плодовитост и младост на жената, тъй като показват високо съдържание на естрогени, а следователно – и на факта, че е готова да износи дете.

Големи очи

Още една „детска“ черта: очните ябълки на децата растат по-бързо от черепа като цяло, затова големите очи са характерни за децата. Спиралата за мигли, цветните лещи, блефаропластиката (корекция на клепачите) преследват една и съща цел: очите да станат по-забележими и жената да изглежда по-млада.

Дълга коса

Повечето изследвания доказват, че мъжете предпочитат дългокосите жени. Еволюционните биолози смятат, че дългите, здрави коси са индикатор, че през последните няколко години жената не е боледувала и се е хранила пълноценно – а това означава, че е готова за пълноценно майчинство.

elle.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

8 + thirteen =