OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Проект за реставрирация, консервация и експониране ще направи още по-привелакателен за туристите археологическия обект Акве Калиде. Той се реализира между Регионален исторически музей Бургас и Дирекция “Култура и туризъм” – Къркларели. Наименованието му е “Общото културно наследство без граници-TOGETHER“. Финансиран по Програма за трансгранично сътрудничество Interreg—ИПП България — Турция 2014—2020 г.“

В рамките на проекта до 2019 год. да бъдат експонирани римските терми. Стремежът е още до края на тази година обектът да стане достъпен за посетителите. Подмяна на осветлението, изграждане на подходи – това са част от дейностите по проекта. Термите са до стената на турската баня. Изпълнението на проекта е съгласувано с НИПК. По проекта се предвижда дигитализация на Акве Калиде, чрез която ще се осъществява и връзка с Регионалния музей. Ще бъде издаден и луксозен сборник на Акве Калиде. Вече е обявена обществена поръчка за СМР. Ако няма обжалване, работата се очаква да започне през август. Средствата, с които бургаският музей ще може да реализира проекта са 256 135 евро.

Съвместният проект е за двата обекта на стойност 486 735 евро. Останалата част от парите са за скален манастир Св. Никола в Къикьой, Турция. Той се намира на около 80 км от градчето, но пътят до него е от чакъл. За да стане достъпен до туристите до него ще бъде направен чисто нов път. Като цяло манастирът е в добро състояние.

Проектът беше представен в Регионалния музей в присъствието на зам.-областните управители Владимир Крумов и Севдалина Турманова.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

twenty − 4 =