Боговете са непредсказуеми

В гръцката митология има 12 големи богове, в индийската са около 30, а в скандинавската те са над 300. Явно, във времената на политеизма не е било лесно никому.

Със сигурност всеки е чувал поне по няколко имена от тези митологии и със сигурност всеки си има любимци. Едни богове са добри, други са истински злодеи, а трети са спорни герои, които ту спасяват света, ту го застрашават.

Добър или лош е Локи, а обаятелната Афродита?
Ето няколко имена от митологията, които предизвикват противоречиви чувства у нас:

Локи
Той е скандинавски бог на злото и огъня, а също и на шегите. Той е от основната група богове – Аси. Син е на великаните Лаувейя и Фарбаути.

Локи е изключително спорен бог. Според някои източници той помага на другите богове, според други им създава безброй неприятности.

Това, под каква форма е изобразяван, няма значение, защото освен всичко този бог е и „шейпшифтър“ (може да променя облика си) и в отделни моменти се появява като сьомга, кобила, муха и вероятно старица на име Ток.

Синът на двама гиганти успява с хитрост да си проправи път сред боговете. При построяването на Асгард , небесният град – дом на скандинавските Аси, Локи предлага помощта си на Один, върховният бог и баща на Тор, богът на гръмотевиците.

Когато боговете нямат повече ресурси, за да продължат да строят, Локи дава идеята вместо много работници, един великан да продължи изграждането на града. Великанът поискал в замяна слънцето, луната и богинята Фрея.

Останалите богове се възпротивили – цената била твърде висока. Локи обаче имал план и го осъществил. Ако гигантът не завършел града на време, нямало да получи възнаграждението си. Работата била непосилна за един великан, но за нещастие той довел свръхсилния си жребец за помощ.

За да се отърве от коня, Локи се преобразил в красива кобила и го отвел в далечна гора. Там в женската си форма Локи забременял и успял да задържи жребеца далеч от строежа на града. Великанът не завършил града на време и не получил нищо в замяна. По-късно Локи родил осемкрак кон и го дал на Один като подарък.

Добрите отношения на Локи с боговете не остават такива задълго, особено след като той планира смъртта на бог Балдур, вторият син на Один и бог на светлината.

Кали
Това е богиня на смъртта и разрушението, позната още и като богиня на времето и промяната в индийската митология. Тя е съпруга на бог Шива.

Известна със своите изблици на жестокост, тя е изобразявана как танцува върху тялото на съпруга си Шива, облечена в пола от човешки ръце и глави.

В най-известната легенда за Кали тя убива Рактабижа – могъщ демон, само капка от чиято кръв създава негов двойник. Тази способност го прави голяма заплаха за хората и те се обръщат към богинята за помощ. Интересно и объркващо е именно това, че ужасяващата и жестока богиня съдейства на хората и ги спасява от демона.

Кали побеждава Рактабижа като изпива кръвта му и убива тялото му и всички негови двойници. След това започва танцът на победата, в който тя тъпче телата на умрелите, включително и това на нейния любим.

Аполон
Гръцкият бог на музиката, танците, поезията, медицината и пророчествата – Аполон, е син на Зевс и Лето, брат близнак на Артемида. Изобразяван е като красив млад мъж с лира в ръка, но личността му не е толкова мила, колкото изглежда.

Известен е с неконтролируемия си нрав, черта, която най-вероятно е наследил от баща си.

Когато имал лош ден, Аполон пръскал болести и напасти и променял облика на жените, които го отблъсквали, или пък му се пречкали. Превърнал нимфата Дафне в дафиново дърво, а своята любовница Клития в слънчоглед.

Касандра, дъщерята на Приам и Хекуба, получила най-ужасното проклятие от темпераментния бог – способността да вижда в бъдещето, но само трагедиите.

Афродита
Тя е богинята на любовта и красотата в гръцката митология. Приятният външен вид обаче не винаги означава добър нрав.

Афродита може и да е била красива и нежна, обкръжена от рози, анемонии, нарциси и лилии, но личността ѝ не е толкова невинна.

Тя имала много афери и много деца, едно от които е бог Ерос. Суетата ѝ я повежда към поредица от жестокости, а най-известната от тях е увековечена в „Иполит“ от Еврипид.

Иполит избрал да боготвори Артемида и в изблик на ярост и ревност Афродита прокълнала майка му, Федра, да се влюби в собствения си син.

Разбира се, Иполит не можел да погледне своята майка с тези очи и под въздействието на проклятието тя се самоубила. След себе си Федра оставила писмо на съпруга си, Тезей, че синът им я е изнасилил. Това довежда до убийството на Иполит от баща му.

Пантеонът на боговете е многочислен, тук са разказани само няколко от историите им. Наистина, добри или лоши са те? Кой да ни каже…

 

 

 

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви