В навечерието на вота Скопие се превърна в световен политически център

Новоназначеният министър на външните работи на Македония Никола Димитров обяви пред британския делови ежедневник „Файненшъл таймс“, че Македония обмисля да промени името си, за да ѝ бъде позволено да се присъедини към НАТО.
Димитров е планирал да пътува до Атина за среща с гръцкия си колега в сряда, за да възстанови доверието между двете съседни държави, след като Атина наложи вето на кандидатурата на Македония за НАТО през 2008 г.

„Македония ще обмисли промяна на името си в опит да задоволи исканията на Гърция и да прекрати противопостовявето ѝ към нейното членство в НАТО“, посочил първият дипломат на югозападната ни съседка.

„Ще помоля Гърция да преразгледа какъв вид съсед иска – дали те искат стабилна, приятелска страна, която предлага надежда за демокрация и справедливост?“, посочил Димитров в интервюто, допълвайки: „Ако сме добър съдед, тогава се надяваме, че политическите сили в Гърция ще разберат, че това е историческа възможност.“

Членството в алианса ще спомогне за успокояването на Балканите след месеци на политическо напрежение, което понякога стигна и до кръвопролития, ще каже Никола Димитров по-късно днес пред високопоставени представители на НАТО в Брюксел, отбелязва британското издание.

Според „Файненшъл таймс“ Гърция вижда новото правителство в Македония, ръководено от Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ), като по-подходящо за сътрудничество в сравнение с предишното правителство на ВМРО-ДПМНЕ, но все още не вижда необходимост от прибързано решение на проблема с името.

Димитров е коментирал пред британското издани, че каквото и да е споразумение за ново име ще бъде подложено на референдум в Македония. Неназовани анализатори са казали пред „Файненшъл таймс“, че този процес можел да продължи до една година и бил предизвикан от подновения руски натиск на Балканите, включително опитът за преврат в Черна гора.

news.bg

1 КОМЕНТАР

  1. Според мен в рамките на моята етимологична представа, нови имена като Аллахсандрия, Самоилия, не са лоши, но може би най-уместно ще е да се казва НАТОЛИ.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

5 × 1 =