Цветанов: Цялата ограда по границата ни с Турция е готова

0
73

200 милиона лева струва оградата по границата с Турция. Оградата е готова – общо 234 километра. Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов в ефира на БНТ. Цветанов уточни, че 33 километра от оградата били изградени при кабинета „Орешарски“. В отговор на обвиненията на левицата, че оградата на е ефективна, Цветанов заяви, че за 103 млн. евро има сключени договори от договорените допълнително 160 млн. евро средства европейско финансиране.

„Водим разговори при стартирани процедури да ни бъде удължен срока за усвояване, защото ЕК вижда какви усилия сме положили“, настоя Цветанов. Припомняме, на 2 юни, петък, червеният депутат Елена Йончева посочи, че има корупционна схема със строителството на възпрепятстващото съоръжение по българо-турската граница.

Ставало въпрос за 21 км от участъка на оградата по българо-турската граница в Хасковска област, от река Тунджа до река Марица. В този район оградата е едноредова, а в проекта е било предвидено изготвянето на двуредова ограда.

Йончева изрази съмнения за тежка корупционна схема, както и за търговия с националната сигурност. В отговор вътрешният министър Валентин Радев посочи, че ще отиде на инспекция по границата. По-късно Йончева показа и  доклад, според който техническите средства за наблюдение в пограничните райони от КПП „Капитан Андреево“ до КПП „Лесово“ не работели заради изтекъл договор за поддръжка.

В отговор на нападките на Йончева вицепремиерът по икономическата и демографската политика Валери Симеонов подаде сигнал в прокуратурата срещу нея. Оказа се, че Симеонов лично бил предложил ограната да е едноредова, а не двуредова, за да се спрели „пълчищата“ от мигранти.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here