Лидерът на испанската област Каталуния, където сепаратисткото движение е в разгара си, обяви, че на 1 октомври ще бъде проведен референдум за независимост, открито неподчинявайки се на Мадрид, който твърдо се противопоставя на такова гласуване, съобщава „Франс прес“.

Говорейки в Барселона, Карлес Пучдемон посочи, че въпросът, който ще бъде зададен, ще бъде: „Желаете ли Каталуния да бъде независима държава под формата на република?“.

Каталуния, богат регион със 7,5 млн. души население, говорещо на собствен език и със свои собствени обичаи, отдавна настоява за по-голяма автономия.

Сепаратистките политици в североизточния испански регион се опитваха години наред да получат одобрение от централното правителство на Испания за гласуване, подобно на всенародното допитване за независимост на Шотландия от Великобритания през 2014 г., на коeто шотландците решиха да останат в Обединеното кралство.

И докато каталунците са разделени по въпроса, като 48,5 процента са срещу независимостта, а 44,3 на сто я подкрепят, както показва последното социологическо проучване, близо три четвърти подкрепят провеждането на референдум.

Ала властите в Каталуния многократно бяха спъвани от Мадрид в опитите си да проведат подобно гласуване, като испанското правителство твърди, че то противоречи на конституцията и би застрашило единството на Испания.

През 2014 г. Каталуния проведе незадължителен референдум, в който повече от 80 процента от участвалите в допитването, избраха независимостта, макар че само 2,3 млн. от имащите право на глас 6,3 млн. души взеха участие.

news.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

3 × three =