Върховна касационна прокуратура (ВКП) разпореди на ДАНС да извърши проверка на възпрепятстващо съоръжение на българо-турската граница. От пресцентъра на прокуратурата съобщиха, че проверката се извършва във връзка с постъпилия сигнал от Велизар Енчев.

Припомняме, на 10 март 2017 г. независимият депутат от 43-о Народно събрание Велизар Енчев сезира прокуратурата заради две изявления относно строежа на оградата по българо-турската граница. Тогава Енчев заяви пред News.bg, че става въпрос за твърдения на лидера на БСП Корнелия Нинова и бившия депутат от Патриотичния фронт (ПФ) Димитър Байрактаров. Според твърденията се осъществява неправомерна дейност от фирми на ПП „Патриотичен фронт“ при наличие на данни за „свързани лица“. Твърди се още, че цените по договорите са също били многократно завишени.

ВКС е изискала съответната документация от Областните управители на областите Хасково, Ямбол и Бургас, защото именно те предприемат и организират всички действия във връзка с проектирането, изграждането и поддържането на временното препятстващо съоръжение.

С постановление от 28 март 2017 г. ВКП е възложила на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) да извърши финансова инспекция на целия процес проектиране, изграждане и поддържане на съоръжението.

На 24 април 2017 г. ВКП е възложила и на ДАНС да извърши проверка на границата относно това дали има корупционни прояви на лица, заемащи висши държавни длъжности, и дали те са свързани с изграждането на съоръжението за защита на териториалната цялост на държавата.

Възложената проверка и инспекция на ДАНС и АДФИ не е приключила.

Припомняме, на 2 юни, петък, червеният депутат Елена Йончева посочи, че има корупционна схема със строителството на възпрепятстващото съоръжение по българо-турската граница.

Става въпрос за 21 км от участъка на оградата по българо-турската граница в Хасковска област, от река Тунджа до река Марица. В този район оградата е едноредова, а в проекта е било предвидено изготвянето на двуредова ограда.

Вчера, 7 юни, Йончева заяви, че камерите по границата ни с Турция не работели. По думите й техническите средства за наблюдение в пограничните райони от КПП „Капитан Андреево“ до КПП „Лесово“ не работят заради изтекъл договор за поддръжка, което прави границата ни неохраняема.
news.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви