Промените в Закона за концесиите минаха на първо четене, а срещу тях се опънаха единствено депутатите от БСП. Часове наред социалисти и гербери спореха за концесиите си и ровичкаха назад във времето кой каква магистрала, терминал, пристанище, находище отдал под наем и къде скандалът е бил по-голям.

Покрай разправията лъсна и неизвестният факт, че шефът на правната комисия Данаил Кирилов е бил началник на кабинета на вицепремиера Костадин Паскалев, член на БСП, но и в царското правителство.

„Аз си спомням един млад момък в кабинета на министър Паскалев“, първа отвори дума Дора Янкова. „Беше шеф на кабинета на Костадин Паскалев“, пък директно обяви съпартиецът й Манол Генов.

„Тъй като от БСП много настояват да видят момчето“, призна си за миналото сами Кирилов. И призова: „Не петнете Паскалев, той беше противник на всеки един опит на италианци, португалци, против възраждането на тази концесия“, защити социалиста Кирилов, като припомни, че затова си е хвърлил оставката вицепремиерът, член на БСП, но министър на Царя в лично качество.

Кирилов дори обяви, че лично той е подал жалба срещу концесията и МС засекретило цялата процедура по концесията на „Тракия“, като хвърли вината върху Тройната коалиция. „Затова не плащаме по 50 лв. такса от София до Бургас“, похвали се още Кирилов. Никой от БСП обаче не се усети и не реагира, че не става въпрос за Тройната коалиция при цитирания опит за концесия на тогавашния царски министър Николай Василев, а за кабинета Сакскобургготски. Дошлият след това кабинет на Станишев пък се отказа от концесията и не сключи сделката.

По реда си минаха куп взаимни обвинея за концесии на пристанища и терминали, сключвани от министри в правителства на БСП – Петър Мутафчиев и Данаил Папазов, като депутатите от ГЕРБ изредиха, че били отдадени за 25-31 години напред. При Орешарски дадохте на концесия половината Черно море, обвини Делян Добрев, който премина и през концесиите на подземни богатства.

От левицата се възмутиха, че при тях постъпили 20 милиона от концесии, докато при ГЕРБ – нула, натърти Георги Свиленски. Той предупреди, че всеки миг на концесия на една фирма в Пловдив ще бъдат дадени 70 дка площ с бензиностанции и инфраструктура, в които държавата е вложила 12 млн. лв. Обектът е изграден с европейски пари и ще бъде подарен тези дни на една фирма от Пловдив с 4 букви, обвини Свиленски. Сред опасенията за „вечна концесия“ червените изредиха и летище „София“.

Единственото смислено предложение направи Дора Янкова, която предложи мир – да направят заедно преглед на всички сключени досега 500 концесии, без значение при кое правителство са били осъществени. То обаче остана без ответ.

Срокът за предложения по закона, който позволява концесия и за по-дълъг срок от 35 г., беше удължен на три седмици по предложение на БСП.

Канал 3

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

one + thirteen =