„Камерите по границата не работят“, заяви Елена Йончева, депутат от парламентарната група на „БСП за България“ пред Нова телевизия.

Тя показа доклад, според който техническите средства за наблюдение в пограничните райони от КПП „Капитан Андреево“ до КПП „Лесово“ не работят заради изтекъл договор за поддръжка.

По думите й в документа пише: „Значителна част от техническите средства на системата, не са в изправност и не могат да бъдат използвани в охрана на границата“.

„При правителството на Бойко Борисов се взима решение оградата от двуредова да мине на едноредова“, изтъкна депутатът от БСП. Според първоначалното постановление на Министерския съвет оградата е трябвало да бъде двуредова по цялата граница и едноредова само там, където теренът е труднодостъпен. По думите й въпреки това решение оградата в Хасковско е едноредова, а не двуредова.

По-късно изграждането на заграждение в този район вече се възлага не на Министерството на вътрешните работи, а на областния управител. Той сключва договор с частна фирма. „Гранична полиция и тази фирма решават да променят проекта“, обясни тя и допълни, че съоръжението е от значение за националната ни сигурност и не може частна фирма да прави проект за неговата промяна.

Докато Елена Йончева бе в студиото, на живо по телефона поиска включване вътрешният министър Валентин Радев. Той определи твърденията на Йончева като „неверни“ и предложи двамата да се разходят по границата. След много думи Валентин Радев призна, че е направено препроектиране на оградата от двуредова на едноредова.

„Платено е за едноредова ограда. Решението е взето от всички по веригата и всичко е направено по законовите правила“, изтъкна Радев.

Депутатът Елена Йончева обърна внимание върху още една важна за националната ни сигурност тема – радио България спира излъчване на някои от езиците, на които представя новини и собствена продукция.

Генералният директор на БНР Александър Велев възнамерява да закрие част от продукцията на чужди езици на БНР. Той иска да останат само емисиите на английски, руски и турски езици. Според СЕМ няма условия да бъде отнет лиценза на радио България.

нюз.бг

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви