BMW Motorrad създаде серията от концептуални модели Vision Next 100, за да представи виждането си за следващия век на индивидуалното придвижване. Поредният от тях е Concept Link – скутер на бъдещето,  с който се предлага поглед към технологиите които ще доминират бъдещите градски улици.

BMW лансира платформата си Vision Next 100 миналата година. Направи го като част от празненствата по случай своята 100-годишнина. В нея влизат концептуални разработки на мотоциклети и автомобили. И то не само на баварската арка, но още и на Mini и Rolls Royce.

Последното предложение баварците показаха на годишното събитие за автомобилна елегантност. На прочутия Concorso d’Eleganza в Grand Hotel Villa d’Este, на брега на езерото Комо. BMW представи Concept Link – двуколесен скутер, като че ли току що завърнал се от бъдещето.

Както се очакваше, задвижването на машината е напълно електрическо. Акумулаторът е разположен надлъжно и хоризонтално по пода. Електродвигателят задвижва задното колело с ремъчна предавка. Визуално концептът има връзка със скутерите BMW C 650, но с доста по предизвикателен вид. Дизайнът предлага закрити колела, нещо което се вижда при всички разработки от Vision Next 100. Акцент са видимите оранжеви електрически връзки.

Класическото приборно табло според BMW е вече елемент само на миналото. А бъдещото, естествено, ще е сензорно с много широк обхват на информация. Дисплеят може да се препрограмира и контролира с бутони от дръжките на кормилото.

Основната част от важната информация като скоростта, навигацията и състоянието на акумулатора се прожектира на ветробрана, точно пред погледа на ездача. Във времето когато подобни машини излязат на улиците, навярно хед-ъп дисплеят ще прожектира информацията директно на стъклото на каската на ездача.

Отсъствието на ДВГ и всичките му необходими компоненти като резервоара например дава възможност за много полезно място над акумулатора. Машината е с доста обемисто багажно пространство под седалката, достъпно през плъзгаща се вратичка от дясната страна на машината.

Интересно решение предлага BMW за облеклото на бъдещите мотоциклетисти. То ще е направено от водоустойчива вълна, ще има дискретни защити на раменете и лактите, както и активни области, свързани с електрониката на машината, позволяващи действия като отваряне на панела затварящ багажника.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви