Строг контрол за чистотата на морската вода това лято предвижда екоминистерството. Масираните проверки са започнали от 1 юни. Това каза в студиото на Денят започва министър Нено Димов. От септември започват ремонти на пречиствателните станции по в Златни пясъци, Китен и Приморско и Св. Константин и Елена.

BurgasNews припомня, че пречиствателната станция на Приморско и Китен ще бъде разширена и модернизирана с близо 22.27 млн. лева, от тях 17 млн. лева са безвъзмездна европейска помощ по ОП“Околна среда“. Договорът беше подписан в край на януари тази година между кмета на Община Приморско д-р Димитър Германов и министъра на околната среда и водите Ивелина Василева в присъствието на премиера Бойко Борисов.

Пречиствателната станция е построена преди 37 години и капацитетът й е 28 000 еквивалент жители, съоръжението е амортизирано, не са били подменяни, сега капацитетът й ще е 55 000 жители, ще бъде напълно пречистена водата с отнемане на азот и фосфор.
В студиото на БНТ екоминистърът каза още, че основен приоритет на министерството тази година е чистотата на атмосферния въздух като за автомобилния парк до 10 дни ще има работна група, в която ще поканят и Сдружението на общините. Те ще настояват за строг контрол върху пунктовете за технически преглед. „Натам ще бъдат насочени усилията – през икономически механизми към намаляването, да не кажа към спирането на внос на коли над определена възраст и неотговарящи на определени евростандарти. За да може това да се случи трябва най-вече Министерството на финансите да бъде в тази група, която ще го реши. Добре е да има стимули. Въпросът е дали ние имаме възможност“, уточни той.

Вероятно с Министерството на вътрешните работи и на транспорта ще бъде подпомогнато закупуването на уреди, които да могат да мерят и при първа регистрация, което в момента е проблем, „а и инцидентно да правят контрол по движението, защото техническият контрол е този, който трябва да спира колите, които не отговарят“, каза още министърът.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

twenty − one =