Руският гуру Митрадевананда Свами, който е обвинен от Руската федерация в сексуални престъпления /включително над деца/ и убийства, поиска политическо убежище в България. Това каза самият той по време на гледаната му в Апелативен съд-Бургас мярка за неотклонение „задържане под стража“, след наложената му такава от Окръжен съд. Според Митрадевананда над него с оказва политическа репресия, заради формацията, в която участвал. „Сега в Русия е оказва сериозен натиск върху различните малки общества от силовите структури„, каза той.

Неговият адвокат каза в залата, че клиента му не може да е извършил убийството на детето, защото по това време е пребивавал в България. „Той е в България от април 2016 година, а убийството е извършено през юни. Още повече, че е минал и през сериозна проверка от българските власти, защото е поискал по-дълго пребиваване. Дори е държал да му бъде направена още по-обстойна такава, защото от познати е разбрал, че може да има проблеми в Русия„, каза адвокат Петър Димитров.

Самият гуру пък поиска да бъде пуснат под домашен арест, защото зад решетките не можел да спи нормално. „Като йога спя с вдигнати крака и не ми е удобно в тези условия. В храната ми пък има захар и не мога да я ям„, отбеляза той.

Според прокуратурата има реално опасност Свами да се укри. В обвинението беше посочено, че са  налице данни за извършени  от Митрадевананда сексуално насилие и мъчения над деца. Сочи се, че е лидер на криминална група, създадена с цел набиране на жени от Русия, Украйна и Беларус, чрез Интернет. Момичетата са били принуждавани да прекратят  всякакви контакти с техните близки, да имат сексуални отношения с лицето, да участват във филми с порнографско съдържание и да проституират в Европа, САЩ и Мексико.

Същият е заподозрян и за убийството на непълнолетно момче, което е безследно изчезнало на 17.03.2016г., както и за мъчения и насилствени сексуални действия срещу други лица.

В крайна сметка Апелативен съд-Бургас потвърди решението на Окръжен и така Митрадевананда остава зад решетките.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви