Тричленен въззивен състав на Бургаският апелативен съд потвърди определение на Окръжен съд – Бургас от 25 май  т.г, с което е оставена без уважение жалбата Недялко Танев срещу продължило четири месеца задържане под стража. 39-годишният мъж от София е привлечен по обвинение за това, че на 29.01.2017г., около 04.00ч., в с. Зидарово,  умишлено умъртвил Стоян Кръстев от същото село.

Престъплението е по чл.116, ал.1, т.9 вр. чл.115 НК, за което е предвидено наказание лишаване от свобода от петнадесет до двадесет години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.

Съдът приема, че събраните в досъдебното производство доказателства – писмени, гласни и веществени са достатъчни за обоснован извод, че обвиняемият Танев е извършил престъпление, за което е привлечен с ново постановление през март- за извършване на убийство при наличие на предумисъл.

Според въззивния състав не е отпаднала и опасността от укриване и извършване на друго престъпление. Деянието е с  изключително висока степен на обществена опасност, обвиняемият предварително е осъществил подготовка чрез осигуряване на хладно оръжие и е изпълнил предварително взето решение за извършване на убийство.

Около 4 часа през нощта в пияно състояние, носейки в себе си нож е влязъл в дома на Кръстев и е нанесъл ударите пред очите на жена му и малолетната му дъщеря. Наличието на постоянен адрес, чисто съдебно минало /реабилитиран/ и трудова ангажираност не изключват реалната опасност от укриване, защото тези обстоятелства не са възпрели Танев да извърши убийството.

Доводите на защитата за прекомерно задържане и липса на процесуално-следствени действия с обвиняемия съдът намира за неоснователни. Задържането на Танев съпоставено с предмета на делото , обема на извършеното разследване и събраните доказателства не водят до извод за надвишаване на разумните срокове.

Въззивният състав сподели становището на първата инстанция, че основанията за продължаването на най-тежката мярка за процесуална принуда не са отпаднали. Съдът намери, че задържането под стража на Недялко Танев, привлечен като обвиняем за убийството на 45- годишния Стоян Кръстев е законосъобразно. Постановеният съдебен акт не подлежи на обжалване.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви