Мнозинството в парламента отхвърли исканата от БСП оставка на председателя на Народното събрание Димитър Главчев. Изненадващо срещу него бяха и от „Воля“.
„За“ отстраняването му гласуваха 114 депутати от БСП, ДПС и партията на Веселин Марешки, „против“ – 118 – от ГЕРБ и „Обединени патриоти“, въздържали се нямаше и така искането беше отхвърлено.

Искането за оставка беше внесено с 80 подписа от всички народни представители от ПГ на „БСП за България“, а мотивите бяха – системно неизпълнение на задълженията, превишаване на правата с двойни стандарти и допускане на език на омразата в пленарната зала.

Искате да налагам наказания или да не си превишавам правилата – преценете, каза самият Главчев по време на продължилия повече от два часа дебат за оставката му, цитира го „Фокус“. Той изрази несъгласие в деленето на „наши“ и „ваши“.

Подкрепата за исканата оставка на Главчев не е знак лично към него, а по-скоро е знак и оценка за цялостната работа на парламента, обясни Марешки.

Цветан Цветанов заяви, че Главчев се ползва с доверие. Той поднесе извинения, ако някой се е почувствал засегнат от декларациите на ГЕРБ, призова всеки да направи такова извинение и обяви, че партията му няма да говори с езика на омразата.

По-време на дебата обаче отново се стигна до горещ скандал и размяна на обидни реплики между ГЕРБ и БСП, чуха се реплики като „убиец с мотика“, „грешници“, „мръснословци“, „безделници“ и много други.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви