В света на автомобила е пълно с екзотични модели. Грозни, неземни, някои абсолютно безсмислени, но всичките впечатляващи по един или друг начин. Един от тях е триколесният Davis Divan.

Историята около създаването на машината е доста противоречива, изпълнена с визия и не особено чисти намерения. През 1947-а, Гари Дейвис, брокер на филми за автомобили вижда прототип, наречен “The Californian.” Той е дело на създателя на пистови автомобили Франк Къртис, който няма намерение да развива производствено идеята. Дейвис, обаче е на друго мнение, купува прототипа и го използва в конструкцията на Divan, използвайки външно кредитиране.

Той предлага за  два двигателя – индустриален мотор Hercules с мощност 47 к.с. или подобен на Continental, като и двата работят в комплект с тристепенна механична предавателна кутия на Borg-Warner. Но най-интересното в модела е купето му. То е направено от алуминий, материал, който едва днес набира обороти в автомобилната промишленост, с използването на стандарти на работа на самолетното производство. Друга интересна подробност в колата е единичният диван-седалка, на който при нужда можели да седнат до четирима.

За краткото време на съществуване на „производството“ на Davis Divan – от 1947-а до 1948-а, са направени едва 17 коли. Спирането му обаче, не се дължало толкова на спорните качества на автомобила, колкото на нечистата финансова дейност на Дейвис. Той е обвинен от прокуратурата по 20 параграфа, включително е за измама и е осъден на затвор. Някои от кредиторите му се свързват с английския производител на триколки Reliant, с идея производството на колата да продължи, но не става нищо.

Днес един от екземплярите е собственост на автомобилния музей Petersen, запазен за поколенията като уникален епизод от американската автомобилна история.

Симпатичният триколесен лилипут в крайна сметка не пробива в „света на големите“. Местата около масата са ограничени, всичките са заети, а порциите – раздадени. И никой няма намерение да си създава проблеми. Та били те и с такъв чаровник.

И, може би, това предопределя съдбата му.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

5 × 1 =