Чешкият културен център в София и Община Бургас представят изложбата „Книги в движение“ на известната чешка илюстраторка Галина Миклинова. Тя ще бъде открита на 1 юни от 18 часа в галерия „Георги Баев“ от посланика на Чешката република в България Н. Пр. Душан Щраух. Изложбата се осъществява с подкрепата на „Кох-И-Ноор Хемусмарк“ АД и ще остане в нашия град до 30 юни.

Включените в изложбата илюстрации на чешката художничка, авторка на анимационни филми и режисьорка Галина Миклинова, са от книги, публикувани между 1998 и 2016 година. През 2000 г. Миклинова започва дългогодишното си сътрудничество с писателя Павел Шрут. Срещата им се оказва успешна и резултатът днес е над десет съвместни книги, получили редица награди и широко читателско признание. Най-известните сред тях са от трилогията „Чифтоядите“ (Lichožrouti). Именно по мотиви от първата част на „Чифтоядите“, удостоена с наградата Магнезия Литера за книга на десетилетието, Миклинова заснема пълнометражен анимационен 3D дебют, който е петият най-гледан филм в кината в Чехия за миналата година и е номиниран за престижните чешки филмови отличия Награда на критиката и Чешки лъв.

Галина Миклинова не е просто илюстратор на обикновени приказни приключения, при нея няма да откриете класическите принцеси, дракони и рицари с брони. Тя е съвършен реализатор на остроумни и преувеличени истории и има дарбата да се пренесе в света на детските сънища и фантазии не само в илюстрациите, но и във филмите си, като с присъщата си игривост прекрачва и взаимосвързва техните граници.

Галина Миклинова е родена през 1970 г. в Острава. Завършва филмова и телевизионна графика в пражкия Институт за приложни изкуства, a през 1995 г. и анимация в Humberside University във Великобритания. Илюстрирала е над двадесет книги, най-интересните сред които са книгите на Павел Шрут, например „Паячето Пая“ (Pavouček Pája, 2001), Veliký tůdle (2003), „Вероника и кокосовият дядо“ (Verunka a kokosový dědek, 2004), „Чудовищки и чудовища“ (Příšerky & příšeři, 2005), „Конусовидният обущар и мишока“ (Šišatý švec a myšut, 2007), „Чифтояди“ (Lichožrouti, 2008), „Чифтоядите се завръщат“ (Lichožrouti se vracejí, 2010) и др. Занимава се и с анимация („Нещастният рожден ден на Петя Фотка“, Nešťastné narozeniny Péti Fotky; „Имало 3x една принцеса“, Byla 3x jedna princezna и др.), а през 2012 излиза авторската й книга „За Юрганчето“ (O Kanafáskovi).

Галина Миклинова е популярна в Чехия най-вече с детския бестселър за „Чифтоядите“ (награди „Книга на десетилетието“, „Магнезия Литера“ и др.), който се реализира и във филмова версия през 2016 година. Книгата е преведена и издадена на много езици, но все още не на български.

Миклинова е получила редица престижни отличия за илюстрация и анимация. Два пъти е носител на наградата „Най-красива книга на годината“ (през 2003 и 2004 г.). Има награди от фестивала на анимационния филм ANIFEST (през 2001 и 2011 г.) и др. филмови фестивали, както и от Internationale Jugendbibliothek в Мюнхен (през 2011 и 2015 г.).

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви