Общински съвет Бургас даде съгласието си администрацията да кандидатства за европейско финансиране по проект за реконструкция на най-важните пътни артерии в града ни – ул. „Булаир“, бул. „Демокрация“ и бул. „Стефан Стамболов“. Очаквано предложението на Община Бургас срещна много въпроси от страна на общинските съветници, като основно те бяха свързани с финансирането.

Първи се изказа Георги Дражев, който се обяви против проектното предложение. „Много съм разтревожен, че само ще развалим добре построена улица. Ще изхарчим едни пари и ще изядем много псувни. Усложняваме много движението на бул. „Демокрация“. Парите трябва да ги усвоим, но съм убеден, че ще намерим други, по-подходящи места. Не можем да си позволим да сечем дървета и да местим платна“, сподели той.

Евгений Мосинов от БСП от своя страна похвали общината, че този път предложението е било обсъдено с комисиите. Според него обаче все още имало доста неясноти. „12 милиона лева са много пари и трябва да имаме поне елементарна представа какво се крие зад тази сума. Надявам се, че са направени нужните сметки. „Демокрация“ бе просто забравена с проекта за интегриран транспорт. От групата на БСП сме притеснени, че този проект изглежда непълен. Нужни са допълни разяснения“, каза той. Мосинов допълни, че трябва да се назначи и „наблюдателен“ комитет, който да следи изпълнението на проекта.

„Радвам се, че стартира дебат по темата. Не съм съгласен, че „Демокрация“ е изключена в интегрирания градски транспорт, защото е важна част от тролейбусните ни линии. Нека да се назначи и наблюдаваща комисия, защото така ще следим за по-качествено изпълнение на идеите ни. Започнахме по-рано обществените обсъждания, защото искаме да привлечем интереса на бургазлии и те да ни дадат конкретни предложения“, отговори кметът Николов.

Зам.-кметът по Европейски политики и околна сред Руска Бояджиева допълни, че все още община Бургас е във фазата на предпроектни предложения и не може да се каже с точност какви ще бъдат сметките по финансирането. „Направено е проучване и на тази база сме сформирали и цената. Оперативните програми позволяват да кандидатстваме в това ниво на готовност. Това не го правим за първи път и имаме вече определена гъвкавост. Няма да отнемане паркоместа, точно обратното – ще изградим нови“, сподели тя.

Според Ангел Божидаров пък целта на администрацията е просто да „усвои едни пари“. „Правим отсечки за милиони, само за да намалим един превоз в автобус с 30 секунди. Успех с този комитет, но очаквам пак да ни пуснат по пързалката“, заяви той.

От ГЕРБ очаквано не се съгласиха с мнението на опозицията. „Категорично съм „за“ ремонт на „Демокрация“, защото сега има много дупки по пътя, както и конфликт на пешеходци, велосипедисти и автомобил шофьори. Реконструкцията е спешно необходима“, каза Димитър Людиев.

Дражев дори предложи докладната да бъде отложена, за да може да бъде разгледана и от експерти. „Нека не допускаме недогледани неща, защото това са 12 млн., които не можем да изхарчим с лека ръка“, зави той. Гласуването мина категорично в полза на мнозинството от ГЕРБ и разискванията по темата продължиха.

Кметът Николов предупреди, че Община Бургас изостава в кандидатстването по този проект. „Сега сме в максимално удължени срокове. Можем да изтървем датите за кандидатстване и да провалим цялото финансиране“, поясни той.

Припомняме, че реконструкция ще претърпят ул. „Булаир“, бул. „Демокрация“ и бул. „Стефан Стамболов“. Ремонтните действия ще обхванат частта от кръговото кръстовище с бул. „Никола Петков“ до кръстовището с бул. „Струга“ и от кръстовището с бул. „Проф. Я. Якимов“ до кръстовището с бул. „Тракия“.  Така ще се създаде „бърз автобусен коридор“ по бул. „Демокрация“, чрез нова организация на движението и оптимизация на паркирането.

Проектното предложение се разработва на база изготвени предпроектни проучвания за надграждане на системата от Бързи автобусни линии и изграждане на система от паркинги, обвързани с основните трасета на обществения транспорт. Планирано е още въвеждане на интегрирана система за управление на трафика в града, с надграждане на съществуващи и изграждане на нови кръстовища с автоматизирано управление, както и въвеждане на допълнителни точки за видеонаблюдение на трафика.

Ще се изгради паркинг в близост до трасето на Бързите автобусни линии, както и ще се въведе интегрирана система за управление на паркирането в градска среда. Общата прогнозна стойност е 11 966 744,57 лв. Размерът на собствено финансиране от Община Бургас е 4 208 463,46 лв.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

twelve − eight =