Гледахте ли най-новата осма част на „Бързи и яростни“? И да не сте, не сте изпуснали. Поредният екшън филм с най-невероятни и зрелищни каскади. На тези, които са го гледали, сигурно им се е сторило фантастично как злата героиня успя да хакне компютрите на стотици автомобили, да ги управлява дистанционно и използва за нападение срещу кортежа на някакъв министър. Всъщност руският военен министър.

Само преди три дни излезе информация, че 11-годишният Рубен Пол от Тексас е потресъл с уменията си делегатите на конференция по сигурността в Холандия.

„От самолетите до автомобилите, до умните къщи – всяко нещо, всяка играчка може да бъде част от интернета на нещата. От терминаторите до плюшените мечета, всяко нещо може да бъде превърнато в оръжие и използвано срещу хората“, заявил малчуганът. След това демонстрирал как може да хакне телефоните на присъстващите в залата специалисти по киберсигурност и да ги използва, за да получи контрол върху една играчка и да направи запис на пространството около нея. Стряскащо нали? Присъстващите определено са били впечатлени.

Само преди дни се осъществи и първата масирана атака, целяща получаване на откуп, с помощта на кибероръжия разработени от ЦРУ и АНС (Агенцията за национална сигурност на САЩ – б.р.) и откраднати от арсенала им. В резултат на атаката бяха блокирани стотици хиляди компютри по света. Няколко болници, германските железници и не знам какво още бяха парализирани. Имаше и човешки жертви.

Очевидно лошата новина е, че тези атаки ще зачестяват и ще нанасят все повече поражения. Скоро хората ще започнат да осъзнават, че техниката не е само прогрес, но и сериозен проблем. Под въпрос е поставена нашата сигурност, правото на личен живот, та дори и нашето съществуване.

Смятате, че се шегувам и преувеличавам? Дали ще ви е спокойно, ако знаете, че телевизорът ви вероятно ви подслушва и предава какво си говорите? Не вярвате? Програмата „Плачещият ангел“ е разработена точно за целта от ЦРУ. Случайно ли Марк Зукърбърг, милиардерът-създател на Фейсбук си е сложил лепенка на камерата на компютъра? Как ли ще се чувствате, ако знаете, че някой би могъл да ви хакне компютъра на колата и да ви „катастрофира“? Фантазии? Напротив, това вече се случва на практика и е само началото. Само преди месец изби скандал, че производителят на аудиооборудване „Босе“ всъщност използва произведените от него безжични слушалки, за да подслушва какво слушат клиентите и да продава тази информация.

Двете най-големи разузнавателни агенции в света с астрономически бюджети, в които работещите ги проверяват постоянно за благонадеждност, въпреки драконовските мерки за сигурност не успяха да опазят кибероръжията си.

Покрай тази атака, излезе информация, че един от обектите на шпионаж е била и системата СУИФТ, чрез която се осъществяват всички международни междубанкови плащания. Много вероятно в арсенала на програмите, откраднати от „Сенчестите брокери“, има специализирани програми за хакване на тази система.

Защо ви разказвам тези събития? Защото от почти две години част от световният „елит“ открито говори за премахването на парите в брой и преминаването към изцяло безналично разплащане. Очевидно смятат, че така ще постигнат отколешната си мечта за тотален контрол върху хората. Разбира се, това е пакетирано като „борба с тероризма, прането на пари и данъчните измами“. Само наивник би повярвал на подобни басни. За жалост този им стремеж ще ни изложи на сериозни рискове, ако не вземем сами мерки за своята сигурност.

Докато изброените по-горе примери засягат съдбата на един или няколко души, финансовата система е свързана с живота и добруването на всички нас.

Само за момент си представете живота без пари в брой. Няма вече банкноти и монети. Имате само пластмасова карта, с която плащате всичко. Мислите, че това ще е хубаво, защото няма какво да криете, а лошите ще ги хванат? Помните ли онази песен на Си Си Кеч – „Добрите момчета побеждават само във филмите“?

Ставате напълно зависими от банките, компютрите и властите. При най-малък проблем с тока, мрежата, връзката между компютрите, вирус или нещо друго… всичко блокира.

Освен това чрез банките властите ще имат пълна информация и контрол върху това къде и как харчите парите си. Ще бъдете напълно „прозрачни“. Отишли сте на „неправилния“ митинг. Дали сте пари на „неправилната“ партия или политик. Е, само с натискане на няколко клавиша сметките ви могат да бъдат блокирани и ставате парий. Ще ви се наложи да обяснявате, че сте невинни, че всъщност не симпатизирате на опозицията, че сте верни на управляващата партия. В противен случай няма да можете една вода или един хляб да си купите.

Смятате, че съм краен? Огледайте се. Попитайте роднините на хората, които станаха жертва на компютърната атака миналата седмица. Или пък просто си припомнете всички скандали във финансовата система на милата ни родина. Тези предходни кризи ще ни се сторят като пролетен ветрец в сравнение с бурята, която се е задала.

В скоро време очаквам да станем свидетели на първия глобален грабеж на банка/и. Всъщност той май се случи миналата година. През 2016 г. хакери успяха да отмъкнат 100 милиона долара от сметка на централната банка на Бангладеш във Федералния резерв на Ню Йорк. Представяте ли си?! Да откраднеш толкова пари от най-голямата и най-мощна централна банка в света!

След като се видя, че специалистите в шпионската работа не могат да се опазят, кое кара политиците да вярват, че ще могат да опазят финансовата/банковата система от подобни атаки?

В този смисъл е много късогледо от страна на правителствата, които се опитват да наложат електронни пари чрез несъвършените си системи. Явно не си дават сметка, че самите те могат да станат жертва на собствената си алчност за власт? Само си представете какво ще се случи с икономиката на една страна, ако банките и разплащателната система блокират? Невъзможно? Я пак си помислете. След всичко, което стана само миналата седмица, подобни сценарии са не само възможни, но и напълно вероятни в недалечно бъдеще.

Като потвърждение и капак на всичко написано по-горе на 27 май се сринаха компютърните системи на „Бритиш Еъруейз“, в резултат на което бяха анулирани всички полети от летищата „Хийтроу“ и „Гетуик“. За тези, които не са пътували, да поясня мащаба на кризата. Дневно през „Гетуик“ минават около 127 000 пътници, или 770 полета на ден. „Хийтроу“ – 207 000 души или 1300 полета на ден. Започвате ли да осъзнавате колко е сериозно? Това са преките щети; косвените – пропаднали връзки към други дестинации, недоставени товари и т.н., не знам дали някой може да изчисли.

И понеже повечето, да не кажа всички правителства, са доказано некадърни и хич не ги е еня за добруването на хората, наше задължение е да помислим как да се предпазим от подобни събития.

Легендарният шеф на CISCO – Анди Гроув, беше казал: „Само параноиците оцеляват.“

Както обичам да казвам – кой разбрал, разбрал.

Виктор Папазов, в. Труд

/Авторът е основател на Българската фондова борса/

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви