Избраният преди месец омбудсман на Бургас Тодор Стамболиев отправи и първата си критика към общинската администрация. Тя е свързана с таксите, които са налагани на граждани, изгубили своята електронна карта за пътуване в градския транспорт.

Бургазлии се оплаквали, че освен сумата, която заплащат за издаване на самата карта, се начислявала и допълнителна такса в размер на 5 лева при издаване на карта за втори път, както и 20 лева, когато картата се издавала за трети или четвърти път.

Омбудсманът е получил и отговор от Бургасбус, от който ставало ясно, че тези такси са в следствие на определена и гласувана от Общински съвет тарифа, с която е определена транспортната схема. Стамболиев обаче не е успял да открие решение за подобен вид такси.

„Ако санкцията за пътник, които ползва транспорт без билет, или без да валидира електронната си карата е нарушение, пряко свързвано с договора за превоз, е съвсем законна, то определянето на такса за преиздаване на изгубена карта, извън стойността на изработването на самата карта е действие, което по никакъв начин не е свързано с Договора за превоз и не може да бъде нормативно обосновано“, заявява обществения посредник в писмо до Общински съвет – Бургас.

„Споделям мнението, че Бургасбус “ЕООД няма нормативен документ, въз основа на който да взима тези такси. Следователно събирането им, или трябва да бъде преустановено, или трябва да намери място в някои от Наредбите приети от Общински съвет – Бургас. Приеме ли се като вид нарушение – в Наредба за опазване на обществения ред на територията на Община Бургас““, заявява омбудсманът.

Стамболиев обаче допълва още, че загубването на електронна карта в никакъв случай не е и не може да се определя като нарушение на обществения ред в Бургас.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

4 × 2 =