Макрон не изчака и два дни след встъпването си в длъжност – и кацна в Германия. Часове след като обяви името на новия премиер френският президент вече се ръкуваше с Меркел. Нищо чудно, това е стара традиция за водачите на Петата република. Те винаги първо сверяват часовника си с Германия. След срещата двамата демонстрираха единство относно бъдещите си планове. И в същото време над любимото дете на бундесрепубликата надвисна страховита френска секира.

Френският регулатор за защита на потребителите DGCCRF смята, че Volkswagen Group е натрупал над 22.78 милиарда евро от продажбите на автомобилите си във Франция. И то точно от тези с нелегалния мамещ софтуер.

Информацията е изпратена в прокуратурата от регулатора. И в нея се казва още, че измамата с лъжещото за нивото на замърсяванията устройство е помогнала да се спестят от компанията над 1.52 милиарда евро. Тях производителят би трябвало да инвестира в двигателите и обслужващия ги софт и хардуер, за да отговарят на изискванията за чистота на отработилите газове.

VW вече се готви за посрещането на над $25 милиарда бъдещи разходи във връзка със скандала в Щатите. Данните от DGCCRF навярно ще бъдат използвани от прокуратурата и съда в бъдещо дело в Париж. От DGCCRF също са пресметнали максималното наказание за VW на базата на 10% от годишния приход. То в цифрово изражение може да достигне 19.73 милиарда евро.

Тази малка историйка крие доста поуки, но главната е една. Може да имаме едни и същи цели. Може да сме единни за бъдещето на Европейския съюз. Може да имаме общи интереси – понякога и за сметка на страните от „втора ръка”. Но, когато си ни измамил и си ни прибрал парите, над теб се вдига безмилостната френска секира.

И даже да си любимият на канцлера концерн – плащаш! Не, че у нас ще се случи нещо такова… Но пък е приятно да го прочетеш.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

14 − 3 =