Полицията на Великобритания е открила цех за производство на бомби в дома на атентатора от Манчестър Салман Абеди, съобщава телевизия Ей Би Си. Властите смятат, че 22 – годишният мъж е имал достатъчно експлозиви за изготвянето на още няколко бомби.

Салман Абеди изби 22-ма души и рани 64, след като се самовзриви във фоайето на „Манчестър арена“ в понеделник вечерта. 20 души от пострадалите са в критично състояние, като някои са загубили крайници. Задействаното от атентатора самоубиец в Манчестър взривно устройство е било мощно и сложно, констатира в. „Ню Йорк таймс“.

Първоначалният анализ на бомбата на базата на заснети и намерени на мястото на престъплението свидетелства не дава възможност да се заключи какво е било количеството или вида на използваното взривно вещество, но подсказва, че става въпрос за самоделно устройство, което е било внимателно обмислено и изработено старателно. Освен експлозив бомбата е съдържала парчета метал и болтове. Тези елементи сочели, че тя е била мощна и е била грижливо направена така, че да нанесе максимални поражения.

Бомбата, несъмнено поставена по-скоро в чанта, отколкото в пояс, е била достатъчно мощна да отнесе тялото на камикадзето далече от експлозията и да опустоши широк полукръг, където са се намирали основната част то жертвите. Става въпрос за мощна и сложна бомба, направена от материали, които трудно можеш да си осигуриш във Великобритания, а това доказва, че атентаторът е имал съучастници.

нюз.бг

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви