Експлозия прекъсна концерт на американската певица Ариана Гранде в Манчестър тази вечер, предаде Би Би Си. При атаката са загинали 19 души, а над 50 са били ранени. На концерта са присъствали 18 000 души. Атентатът е станал малко след 24.00 ч., българско време или 22.33 – британско. Взривовете са два и са станали във фоайето, в близост до входовете. Тук са били разположени касите и местата, от които феновете могат да закупят фен артикули. По нараняванията на пострадалите се предполага, че е използван поне 1 кг тротил. „Манчестър арена“ е най-голямата покрита дала в Европа. Предполага се, че жертвите могат да станат много повече. Няма информация за пострадали българи.

„До този момент е потвърдена гибелта на 19 души, а около 50 са ранените. В момента третираме случая като терористичен инцидент, докато не получим друга информация“, писа в Туитър говорител на градското полицейско управление. Репортер на Би Би Си съобщи в пряк ефир от мястото на събитието, че броят на жертвите може да достигне десетки души, но за това било още рано да се говори.

По-рано очевидци съобщиха за голяма експлозия в „Манчестър арена“ – най-голямата покрита зала в Европа, малко след края на концерта на Гранде, когато хората вече напускали арената. Ройтерс цитира двама американски служители, пожелали анонимност, според които първоначалните признаци говорят за атентатор самоубиец, който е причинил експлозията.

Веднага след получаването на сигнала към покритата зала се отправиха десетки полицейски коли и линейки, както и специален екип за обезвреждане на бомби. Целият околен район бе блокиран, спряно бе всякакво движение. Властите предупреждават гражданите да избягван района. Компанията, която управлява железопътната линия, минаваща близо край стадиона, съобщи, че е спряла движението на всички влакове по тази линия заради инцидента.

Говорител на Ариана Гранде заяви пред британските медии, че певицата е добре и е отведена на безопасно място. В туитър тя съобщи, че съжалява за случилото се.

Певицата е популярна най-вече сред младежите, като на концерта й са присъствали предимно тийнейджъри и родители с деца.

Властите разглеждат инцидента като вероятна терористична атака. Източници от американското разузнаване твърдят, че става въпрос за атентатор самоубиец, но тази информация не е потвърдена от британските власти.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви