Още преди да му бъде дадена думата, 26-год. Живко Кючуков заяви пред съдия Яна Атанасова: „Много съжалявам“. Днес в Районен съд беше гледана мярката му за неотклонение. Мъжът е обвинен в хулиганство. На 9. май на спирка в к-с „Изгрев“ безпричинно той нарита 72-год. жена и едва не я потроши. Случаят предизвика широко обществено недоволство. А Живко поиска от съда да му бъде определена мярка „домашен арест“. Той беше доведен под конвой с белезници на ръцете и краката.

Прокурор Зорница Щърбева поиска постоянен арест за мъжа. Мотивите й са, че за престъплението, в което е обвинен, при доказване на вина, Кючуков може да бъде пратен в затвора между две и 10 години. Има реална опасност той да се укрие или извърши друго престъпление. Оказа се, че той има многократно извършени престъпления против собствеността. За едно от тях през 2010 год. той дори е осъден две години по-късно, но е реабилитиран. Предвид криминалното му минало, прокурор Щърбева го определи като лице с „трайни престъпни навици“.

Що се отнася до това, че може да се укрие, тя се мотивира с факта, че лицето е дало за конктакт три адреса. Когато обаче е трябвало да бъде арестуван на 19.04., е намерен трудно. Той не е бил открит на нито един от посочените адреси. Накрая е бил намерен при майка си.

За служебен адвокат на Кючуков е назначен Благой Потеров. В залата той заяви на два пъти: „Като гражданин и човек не мога да се съглася с това, което е направил“ и определи постъпката като противоречаща на морала. „Няма логика това поведение“, отсече Потеров. Той се съгласи с искането на прокурора за оставане на Кючуков в ареста, на само при следното условие: „Настоявам за повторна комплексна съдебна експертиза и незабавно назначаване на лечение“. Искането за това е, че подзащитният му страда от психическо заболяване – два пъти е бил в психиатрия, има доказана параноидна шизофрения.

Освен това, по думите но Потеров, няма анализ в експертизата дали той е осъзнал постъпката си и дали въобще разбира какво е извършил. Той определи делото като „скандално, а поведението му като брутална демонстрация срещу обществения ред“.

Извън залата адвокат Потеров обясни на медиите, че до инцидента се стигнало, защото „възрастната жена погледнала лошо Кючуков и, когато се изместила на другата седалка, коментирала с жена младото поколение“ – така обяснил Живко ритниците си.

Самият той каза в съда: „Съжалявам много за моята постъпка. Аз я обидих и тя ме притискаше малко“. Той призна, че е ритнал жената. Пиел лекарства за сън и други лекарства за заболяването си. Кючуков поиска „домашен арест“, защото: „И аз съм човек, искам вкъщи“!

Съдът остави Кючуков в ареста, защото вещото лице, направило експертизата, установи, че в момента на извършване на престъплението той е бил в терапевтична ремисия и напълно е осъзнавал постъпката си.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви