Заместник-министърът на регионалното развитие Павел Тенев подаде оставка. „Съжалявам, че от една такава снимка се преекспонираха нещата“, обясни Тенев в МС. Тенев се e снимал преди 9 години, позирайки в нацистки поздрав с изпъната ръка край восъчни фигури на нацисти в музея „Гревен“ в Париж.

Вицепремиерът Валери Симеонов се измъква сух, макар да продължава да не разбира какво точно се случва, а ГЕРБ като цяло зае стойка „Ни чул, ни видял“. Така накратко управляващата коалиция смята да приключи нацисткия скандал, в който се забърка.

Поредните страсти около кадрови назначения в кабинета лумнаха, след като в понеделник премиерът Бойко Борисов назначи трима зам.-министри от квотата на „Обединените патриоти“ (ОП), като и тримата са предложение на НФСБ, партията на Симеонов. Професионалните биографии на двама – Красимир Първанов (енергетика) и Ангел Попов (транспорт), са доста спорни и срещу тях се надигна брожение веднага след назначаването, но големият скандал се разгоря часове по-късно около третия – Павел Тенев. Оказа се, че в профила си във „Фейсбук“ той е публикувал снимка, на която позира с хитлеристки поздрав край восъчни нацистки фигури в музея „Гревен“ в Париж. Кадърът е отпреди 9 години. Профилът на Тенев бе бързо изтрит, но снимката остана в интернет, завъртя се в социалните мрежи и предизвика масово възмущение.

Вчера БСП и лидерът на ПЕС Сергей Станишев поискаха оставката на Тенев. В късния следобед Тенев се отказа от поста, като преди това е имал среща с Борисов и Симеонов. На извънреден брифинг той съобщи, че решението е лично негово, категорично отрече да споделя нацистката философия, а семейството му претърпяло доста щети от развихрилите се страсти. „Не беше правилно това, но беше повече в подигравателен стил. Това е изкуствено напрежение, не е моментът да се пренесе към правителството“, каза Тенев. Той изрично подчерта, че нито Валери Симеонов, нито Бойко Борисов са му поискали оставката заради скандалната снимка. Все пак премиерът, който ден преди това се правеше, че не забелязва скандала, прие светкавично оставката му.

До понеделник надвечер пролифът на Павел Танев във ФБ бе наличен. Там под снимката с нацисткия поздрав негов приятел коментира: „ти вече от Атака ще дойдеш май“. Но тогава Тенев не обяснява, че се подиграва на нацизма. Получи просветление вчера. В заличения профил има и други снимки в „Гревен“ – Тенев се зъби и прави маймунска поза пред фигурата на роб, окован във вериги.

Поста си засега запазва вицепремиерът Валери Симеонов, който продължава да не вижда нищо нередно в снимката на Тенев. Потърсен от „Сега“ във вторник за коментар, той най-напред каза, че няма профил във „Фейсбук“, не знае за кадъра и окачестви скандала с думите „глупости“. След 15-ина минути сам позвъни, за да добави, че през 70-те години на миналия век самият той, като студент, е бил в лагера „Бухенвалд“ и кой знае какви майтапчийски снимки си е правил там. „Дали някой не може сега да каже: Подавай оставка и се прибирай на село“, обобщи Симеонов. Думите му доведоха до нов взрив от възмущение в социалните мрежи.

БСП и Станишев поискаха извинение. Симеонов обаче нито се извини, нито показа да има някакви притеснения за поведението си. Пред различни медии вчера той най-напред обясни, че думите му са извадени от контекста, а после реши да „редактира“ малко най-скандалното си изречение за „Бухенвалд“ – не бил казвал, че снимките са майтапчийски, а че не знаел кой какви фотоси от посещението му в „Бухенвалд“ може да извади. Според него определени хора търсят сензация от нищо, ровят в личния живот и изопачават така нещата, за да трупат определени дивиденти. Той нападна БСП, че творяла грозни интриги и вдигала шум, за да я забележат. Симеонов продължи да защитава Тенев до последно.

Другите представители на управляващата коалиция заеха стойка „Ни чул, ни видял“ по повод целия скандал. „Няма какво да коментирам снимка от „Фейсбук““, заяви другият съпредседател на ОП и вицепремиер Красимир Каракачанов. „Не съм запознат с конкретния случай. Публичните фигури обаче трябва да бъдат много внимателно в поведението си, тъй като са отговорни пред обществото, което дава оценка според действията. В този смисъл всякакви непристойни действия не би трябвало да се толерират. Но с конкретния казус не съм запознат. Подобно поведение е неприемливо със сигурност“, заяви министърът на финансите Владислав Горанов (ГЕРБ). „Не искам да коментирам. Това е мнение на Валери Симеонов, изявление на конкретен политик“, каза пред „Сега“ депутатът от ГЕРБ Данаил Кирилов. Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов определи оставката на Тенев като морален акт. Нито един от запитаните не дръзна дори да разкритикува Валери Симеонов.

в.Сега

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви