Заводът Кроношпан ще бъде затворен до 30 юни, ако от предприятието не се вземат мерки за замърсяване със стърготини от производството. Това обяви министърът на околната среда и водите Нено Димов, след проведената проверка на Кроношпан и среща с ръководството му.

Ако към 30 юни мерките, които сме възложили върху Кроношпан не бъдат изпълнени, то предприятието ще бъде спряно. Ако до 30 октомври мерките продължат да не са изпълнени, то тогава ще бъде спряно. Това е последна толерантност, която даваме на завода“, каза Димов. Той допълни, че проблемите, които касаят здравето на българите, независимо в коя част на страната е това, ще бъдат приоритет на МОСВ.

Димов допълни, че е поискал график от РИОСВ-Бургас, с които да бъдат предприети временни, а след това и постоянни мерки за прекратяване на проблема. „В България има правила, които не може да допуснем да не се изпълняват. За мен подобен род нарушения спрямо бургазлии е абсолютно неприемливи„, заяви още министърът.

„Оплакванията зачестиха, както и проверките, но вече сме предприели серия от решения, с които ще спре замърсяването със стърготини в пространството около Кроношпан. Вече сме изпълнили изграждането на нов зелен пояс по оградата ни, а покриването на транспортните ленти и проектиране на затворени площи за съхранение на стърготини са следващите ни приоритети. Дългосрочните ни мерки са превеждането на тези места във вид, в които не се позволява разпространение на замърсяване извън завода„, каза Асен Ников, управител на Кроношпан.

Министър Димов допълни, че сред новите мерки попадат и график, с които ще бъдат почиствани улиците около завода, с цел да се намали запрашаването, както и до септември да се закупи машина, която да може да почиства в самото предприятие.

„Тази среща е критична, защото проблемите с въздуха в Бургас са доста сериозни. Има поредица от жалби и оплаквания от бургазлии, които наложиха да се предприемат бързи мерки за спиране на замърсяването. Строгият контрол трябва да бъде постоянен. Надявам се мерките да бъдат изпълнение в срок, защото не може да се прави компромис със здравето на хората. Толерантността ни е изчерпана„, каза от своя страна председателят на Комисията по екология в НС Ивелина Василева.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви