Министърът на околната среда и водите Нено Димов ще бъде днес в Бургас. Той ще се срещне с ръководството на „Кроношпан – България“ ЕООД във връзка с предприетите мерки по сигнали за замърсяване на въздуха от производството на дружеството. Срещата е от 13.00 ч. в РИОСВ – Бургас.

Припомняме, че преди месец кметът Димитър Николов изиска от РИОСВ-Бургас информация за това какви проверки са направени на „Кроношпан България“ и какви са констатациите от тях. Повод за това станаха зачестилите жалби на граждани от комплексите „Славейков“ и „Изгрев“, включително и от работещи в самото предприятие и района около него. Оплакванията са за неприятни миризми и силно запрашаване. От екоинспекцията отговориха, че на място е констатирано, че производствената площадка на предприятието е запрашена с дървесен прах и стърготини, не е оросена и при вятър има завихряния с пренос на материал.

В присъствие на представители на община Бургас и РЗИ – Бургас бе проведена среща с управителите на дружеството за предприемане на неотложни мерки за привеждане дейността в съответствие с условията в комплексното разрешително, ограничаване на неорганизираните емисии и на разпространението на миризми.

По-рано, през месец март, беше наложена глоба в размер на 40 000 лв. на „Кроношпан България“ ЕООД. Тя беше за нарушение на условие от комплексно разрешително. При извършени собствени периодични измервания на емисиите на вредни вещества изпускани от изпускащо устройство № 36 „Грешно насипване при формоване ПДЧ. Бункер за грешно насипване“, се установи, че дебита на отпадъчните газове при нормални условия (6288 Nm3/h), превишава определения в Комплексно разрешително максимален дебит на газовете (2400 Nm3/h.), както и 5 броя текущи месечни санкции по чл. 69 от ЗООС за 760 лева.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви