Две мистерии продължават да изумяват археолози и историци в днешен Израел. Двата паметника – един на сушата и един на дъното на Гяалилейското езеро, показват, че на това място са живели високоразвити цивилизации или дори библейски гиганти.

„Колелото на душите“

„Колелото на душите“ е древен мегалитен паметник състоящ се от пет концентрични кръга с гробна могила в центъра. Обекта се намира във окупираната от Израел част от територия на Голанските възвишения, на около 16 km от Галилейско море, по средата на голямо плато, където се наблюдават множество долмени.

Мегалитният паметник е изграден от повече от 42 000 базалтови скални къса подредени в концентрични кръгове, в центъра на които е разположена могила с чисочина 4.6 m. Някои от кръговете са недовършени. Най-външният кръг е с диаметър 160 m и височина 2.4 m. Градежът и синхроничните му близки поселища са датирани от археолозите към ранната Бронзова епоха (3000 – 2700 г.пр.Хр).

Предполага се, че обектът е служел за своеобразна обсерватория в древността. По време на археологическите проучвания в заложените сондажи учените откриват много малко находки, което ги кара да предложат хипотезата, че по-скоро обектът е ритуален център свързан с култа към мъртвите, отколкото фортификационно съоръжение или жилищен градеж. Въпреки това, все още няма научен консенсус за предназначението на обекта, тъй като това е единственият по рода си мегалитен градеж в Близкия изток

Названието Rujm el-Hiri — в превод „камменната грамада на дивата котка“ се чете на много сирийски карти на мястото. Значението на думата „rujm“ на Арабски също може да значи и „погребална могила“. Другата версия на Иврит на наименованието на обекта се транскрибира като „Gilgal Refā’īm/Galgal Refā’īm“ – в превод „Колелото на душите“ или „Колелото на духовете“. Като коренът на думата „Refā’īm“ – тук – „дух/душа“ във Стария завет – рафаим се използва за позоваване на племето от гиганти — Рафаими, които в древността са обитавали библейския Башан.

The circular structure was first detected in a sonar survey of part of the sea in the summer of 2003. Image courtesy Shmuel Marco

Пирамидата в Галилейското езеро

Легендарното Галилейско море (езеро), наричано още Генисаретско езеро (море), в което според Евангелието риба са ловили още апостолите Петър и Андрей, крие поредната загадка.
На дъното му е открита гигантска каменна пирамидална конструкция, която би могла да бъде създадена от хората преди около 4 хил. години, се твърди в доклад на учените, публикуван в сп. International Journal of Nautical Archaeology.

Тайнствената пирамида е изградена от базалтови блокове и камъни с маса 60 хил. тона. Конструкцията е с форма на конус с диаметър 70 метра и височина 10 метра.
„Ако се съди по формата, тя едва ли е с природен произход“ – се казва в доклада, цитиран от „Лайв сайънс“.


Пирамидата е съставена от базалтови блокове и камъни. Учените считат, че напълно е възможно да са я построили хора. Вероятността за появяване на възвишението под влияние на природни процеси е много малка, считат изследователите. Сътрудникът на Института по археология при Университета в Хайфа Михаел Айзенберг коментира:

– Морето не създава такива форми. Ние считаме, че това е „железният век”, а може би и по-рано. Тогава почти необработени базалтови блокове са се поставяли в определена форма, включително и за култове. Такива случаи има и те са достатъчно много в Галилея. Но засега не сме намерили керамика, а именно тя позволява да се направи датировка.
Що се касае за предназначението на съоръжението – тук учените предпочитат да не бързат с изводите. Според Михаел Айзенберг, става дума за някакъв аналог на знаменитите египетски пирамиди:

Но това може да бъде култово съоръжение. Трябва да помним, че в онези времена грамадните некрополи и култовите места са били еднакви. Най-вероятно, това може да е култово място, като известният Стоунхендж в Англия. В последно време аналогични съоръжения са намерили по време на изследвания в Турция.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви