Политическа партия ГЕРБ оттегля подкрепата си за Закона за опазване на земеделските земи. Това заяви председателката за земеделската комисия в Народното събрание Десислава Танева.

„Създадоха се нагласи, че този законопроект е лобистки и обслужва определени интереси, което не е точно така. Ние не искаме да оставяме впечатление, че работим само в интерес на определени лица. Лично аз съм защитавала тезата, че за Земеделските земи трябва да има специално законодателство. При нас това законодателството е най-либерално в целия Европейския съюз”, каза още тя.

Съпартиецът й Данаил Кирилов припомни, че бумът на строителството по Черноморието беше в периода на правителството на Тройната коалиция. „Тогава се строеше безконтролно и мръсните води се оттичаха директно в морето. Правителствата „Борисов“ 1 и 2 започнаха да строят пречиствателни станции по Черноморието“, каза той.

„На колегите от БСП, които се явяват големите защитници на екологията, искам да кажа, че до 2011 година този срок беше безсрочен”, разкри председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

„В парламентарната група на ГЕРБ обсъдихме, че може да започнат много голямо напрежение и спекулации“, обяви той.

„Ние въведохме правила. Общите устройствени планове трябва да бъдат приети за Черноморските общини. Трябва да се спазват правилата. Не искаме да има презастрояване и замърсяване на Черноморието. Този законопроект се оттегля с координацията на ГЕРБ и Обединените патриоти. Искам да им благодаря, че постигаме консенсус по такива теми, които дават възможност на нашите политически опоненти да ни атакуват и да говорят за политически спекулации. Нека от БСП да кажат, колко пари са отделили за пречиствателни станции? Нека хората да бъдат спокойни. Срокът от 6 години остава. Не сме се подали на натиск отвън. Това е решение на парламентарната група, категоричен беше той.

Промените в Закона за земеделските земи предизвикаха протести на природозащитници. В неделя вечерта те се събраха пред сградата на Народното събрание в защита на Черноморието. Еколозите са против удължаването на срока за застрояване на земеделски земи с променен статут. Протестиращите настояваха да бъдат оттеглени поправките, които дават още 3 години на собствениците на земи с променен статут да ги застроят. По действащото законодателство крайният срок за строителство върху такива терени е 23 май.

ерицентър.БГ

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви