В Бургас ще има 4 буферни паркинга, каза бившият главен архитект на София Петър Диков, на когото е възложено прединвестиционното изследване на идеята. Те ще са част от проекта за интегрирания градски транспорт на Бургас, тъй като част от него е и възможността хората от други населени места да влязат в центъра на града, без да използват личните си автомобили. По време на днешното заседание на Постоянната комисия по транспорт и морско дело към ОбС днес стана ясно, че първият ще бъде в к-кс „Изгрев“

Четирите паркинга ще бъдат разположени в четирите ъгъла на града, от където преминава основно автомобилния трафик. От североизток това е посока Слънчев бряг – Сарафово, от северозапад  целта е да се поеме потока от автомагистрала „Тракия“. От юг паркингите ще поемат автомобилите от Меден рудник и Средец и от Южното Черноморие. Северните паркинги ще бъдат с едно или две надземни нива, а южните – на нивото на терена.

„Това е първият град, който се занимава с този проблем и затова заслужава адмирации“, каза архитектът. Той уточни, че това е практика в много европейски градове за решаване на проблема с транспорта, с автомобилния трафик, със замърсяването. Със строежа на тези паркинги до голяма степен ще се разреши проблема и с приходящите, които идват в Бургас за да посетят културни или исторически забележителности или търговски центрове.

Екипът на арх. Диков е  направил подробен анализ на световната практика, като проектът в нашия град ще бъде подобен на тези, които се осъществяват във Великобритания, тъй като там тази практика се развива най-добре.

Финансовите изчисления до момента показват, че буферните паркинги не могат да бъдат икономически изгодни, за това се търси и европейско финансиране. След като се изградят обаче, те ще станат самостоятелно функциониращи и няма да се налага допълнително финансиране. Все още  не може да се посочи конкретна сума за изграждането, каза арх. Диков.  За изграждането на паркингите ще се използват общински земи и няма да се налага отчуждаване.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

two × two =