Кола за всеки ще вози президента на Франция

0
235

Новият кросоувър DS 7 Crossback, чийто доставки на клиентите ще стартират едва в началото на 2018 г., стана официален автомобил за церемонията по встъпване в длъжност на президентът на Франция – Еманюел Макрон. Не бихме я нарекли кола за милиони…

Всъщност президентският DS 7 Crossback е първият екземпляр от модела, който излиза на пътя, при това 7 месеца преди официалния старт на продажбите на модела. Автомобилът е получил добавка Presidentiel към името си, както и редица уникални опции.

Отличителната черта на подготвената за церемония кола е покривът с люк, през който новоизбраният президент на Франция приветства хората. Машината има специална емблема на капака, предни крила с трикольора на френската република, както и флагче на бронята.

Президентската машина разполага и с редица декоративни елементи – корпусите на огледалата са позлатени, като са изработени от ателието Atelier Maury. Позлатените детайли има и по 20-цоловите джанти. В салона пък е поставена емблема с френското знаме, както и монограм FR (също позлатен).

Премиерата на DS 7 Crossback се състоя на автосалона в Женева през март. Новият SUV на групата PSA е изграден на платформата EMP2, а като габарити е съпоставим с Audi Q5 и BMW X3.

Кросоувърът е оборудван със система за задвижване на четирите колела, която обаче е достъпна единствено за хибридна версия. Тя разчита на комбинация от 1,8-литров бензинов мотор THP с 200 к.с., два електрически двигателя – по един на предната и задната ос, нова 8-степенна автоматична скоростна кутия и комплект литиево-йонни батерии. Мощността на агрегата е 300 к.с., като само на електричество автомобилът изминава 60 км.

Честно да си говорим, колата не е нещо Бог знае какво. Президентът на Петата република може да си позволи нещо доста по-добро. А и със сигурност го заслужава. Остава да се запитаме: защо французите правят това? И си мислим, че отговорът трябва да дойде от управниците ни!

Остави отговор

Please enter your comment!
Please enter your name here