Изкупени са половината терени в Индустриална зона – Българово. Инвеститорите скоро ще стартират изграждане на своите предприятия. Затова Община Бургас строи със собствени средства път между самия град и най-близкия парцел.

Пътят е дълъг 400 метра. Работи се през хълмиста територия със сериозна денивелация, но изпълнението на проекта върви успешно. Вече приключва най-трудоемката част по оформянето на „леглото“ и изграждането на подземните комуникации. Това е само първият етап от изграждането на инфраструктура, която да обхване следващите парцели и да обезпечи нормалното функциониране на перспективната зона. Освен пътна и ВиК връзка, ще се прокарат електричество и телекомуникации. Терените в зоната са изцяло общинска собственост и с цел привличане на инвеститори и разкриване на работни места, цената на земята е изключително конкурентна и атрактивна – приблизително 16 лв./м2. При изчерпване на моментната наличност, зоната може да бъде разширена.

Първият инвеститор, закупил терен в зоната в Българово, е италианската компания „Стратежия“. Тя е крупен производител на детайли за обувната промишленост и със сериозен пазар в ЕС. Инвестиционното намерение на фирмата е изграждане на производствена база на територията на зоната.

Закупен терен има и фирма „Мегатрон“ ЕАД, чието инвестиционно намерение е свързано с изграждане на търговско-сервизна база. Дружеството се занимава с продажба на земеделска, строителна, горска, индустриална, градинска и голф техника на водещи световни производители, като John Deere, Bobcat, Kuhn, Bednar. Фирма „Мегатрон“ възнамерява да инвестира средства в размер над 3 милиона лева за изграждане на модерен център за търговия и сервиз, като намеренията им са в рамките на една година от издаване на разрешението за строеж да стартира и производствена дейност.

Имоти са закупени още от „Интерагри България“ АД, „Генчев Агри“ ООД и др. по-малки фирми. Водят се разговори с още няколко потенциални инвеститори.

Междувременно се очаква до края на тази година да бъдат изкупени на 100 % терените в Индустриален и логистичен парк – Бургас, където редица нови предприятия вече стартираха дейността си.

Оттук-нататък усилията на Община Бургас и държавната власт са насочени към развитие на индустриалната зона край Равнец, която е и най-голяма – над 3000 декара. Тя е подходяща за по-мащабни инвестиции, които могат да разкрият сериозен брой работни места в перспектива.

Неотдавна бе подписан и меморандум за сътрудничество за развитие на икономически проекти между кмета Димитър Николов и председателя на „Клъстер Тракия икономическа зона“ инж. Пламен Панчев. По този начин територията на община Бургас се включи към обхвата на „Тракия икономическа зона“.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви