Тръмп нареди и прочуване накитайски компании
Тръмп нареди и прочуване накитайски компании

Американската демокрация е нападната от различни фронтове от президента Доналд Тръмп и Русия. Това предупреди бившият шеф на разузнаването на САЩ Джеймс Клапър, цитиран от АП. Клапър изрази безпокойството си от внезапното уволнение на директора на ФБР Джеймс Коми на фона на продължаващото разследване дали Русия е повлияла на американските президентски избори и за възможни връзки на лагера на Тръмп с Москва.

Докато Тръмп работи по номинирането на наследник на Коми, американските законодатели от двете партии го призоваха да не назначава политици на поста и подчертаха, че американският лидер трябва да „изчисти бъркотията, която предимно той създаде“.

„Мисля, че в много случаи нашите институции са под атака, външно – и това е голямата новина тук, е руската намеса в нашета изборна система. Мисля също, че нашите институции са под атака и вътрешно“, предупреди Клапър. Запитан „вътрешно от президента“ ли, Клапър отговори: „Точно“.

Белият дом не е коментирал информацията. Но посланикът на САЩ в ООН Ники Хейли защити Тръмп. „Президентът е изпълнителен директор на страната. Той може да наема и уволнява, когото си поиска“, изтъкна тя. Демократите изрично заявиха, че няма да подкрепят нов директор на ФБР, докато правосъдното министерство не посочи специален прокурор за разследване на казуса. Според правилата на Сената републиканците могат да утвърдят нов шеф на бюрото с 51 гласа. Републиканската партия държи 52 места в камарата, докато демократите имат 48.

Директорът на ФБР служи 10 години, но може да бъде заменян от президента.

До момента 14 кандидатури са се появили. Осем се срещнаха с представители на правосъдното министерство в събота: Алис Фишър – високопоставен представител на правосъдното министерство при администрацията на Джордж У. Буш; Адам Лий – специален агент на ФБР; Андрю Маккейб – временно изпълняващ длъжността шеф на бюрото; Майкъл Гарсия – бивш прокурор и съдия в Ню Йорк; Корнин – бивш главен прокурор на Тексас; съдия Хенри Хъдсън; Франсис Таунсенд, бивш съветник по вътрешна сигурност и антитероризъм при Буш и Майк Роджърс – асоциацията на агентите от ФБР вярва, че той е най-добрият избор.

news.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

four × 1 =