Пътеката на саблеклюна беше официално открита преди по-малко от година и оттогава досега е посрещнала повече от 100 организирани групи от ученици от Бургас и региона и над 5000 посетители. В желанието си да развие района около Атанасовско езеро и да го превърне в предпочитано за спорт, забавления и наблюдения място, Българска фондация Биоразнообразие (БФБ) успя да ангажира различни институции и партньори и да привлече много доброволци, които с малко средства, но с много ентусиазъм да изградят Пътеката на саблеклюна в рамките на проект „Солта на живота“, LIFE+.

Днес тя е привлекателно място за обучение на открито, за семейни посещения, за специални събития и дори за лични празници. За съжаление обаче въпреки, че осигурихме свещеник за освещаването й, Пътеката не може да се отърве от злонамерени посетители, които вместо да се наслаждават на природата в рамките на града, предпочитат да чупят и да рушат.
След приятната и много вдъхновяваща акция „Лагуна клийн джамбуре“, в която повече от 20 доброволци на възраст от 5 до 69 години дадоха своя труд и отделиха от времето си, за да я подготвят за новия посетителски сезон, денят завърши с чупенето на една от табелите по Пътеката на саблеклюна буквално пред очите на еколозите. „Tрима добре облечени младежи хвърляха камъни по най-симпатичната табела за семейството на саблеклюна Атанас и напуснаха района след остра забележка от представител на БФБ. Най-вероятно точно това ги е провокирало да се върнат още на следващия ден и да изпочупят повече от 30 информационни носителя, а едната дървена табела бе буквално изтръгната, заедно с бетона от земята. Беше покъртително, заедно с 5 годишни деца, които бяха на посещение на езерото да открием разрушената инфраструктура“ – споделя Диана Павлова от екипа на проект „Солта на живота“.

До този момент партньорите по проекта, които стопанисват Пътеката, са подменяли табелите два пъти, но сегашното тотално унищожение изисква средства за възстановяване, които не са предвидени. Покрай вандалската история изникват много въпроси, но някои от тях заслужават по-особено внимание. Кой ще плати за вандализма и докога някой друг трябва да плаща за безобразията на невъзпитани хора, които изпитват наслада от рушене, чупене и унищожаване?! Какво превръща едни млади и добре изглеждащи хора във вандали? Как и кога развихме тази невероятна обществена търпимост към вандалските прояви и към агресията в различните й форми? Вандализмът е един от основните признаци за моралния упадък в едно общество.

„Ежедневно ставаме свидетели на различни недопустими прояви, но от страх или безразличие предпочитаме да си мълчим и да не взимаме отношение, а така се превръщаме в съучастници. След нашите сигнали полицаите от Пето РПУ включиха района в редовните си обходи и се надяваме тези прояви да секнат. Групи с деца и ученици, които посещават Пътеката идват в този сезон почти всеки ден, но какво ще им покажем и на какво ще ги научим, ако всичко това продължи и не успеем да го възстановим?!“ – пита се Радостина Ценова от БФБ.

Еколозите призовават гражданите да бъдат активни, да не остават безучастни, когато видят вандалски прояви и да сигнализират на 112, защото от активната обществена позиция зависи съществуването ни в един по-добър свят.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви