Семейна драма, свързана с домашно насилие, прогони непълнолетно момиче от майка си. Дъщерята останала да живее при нея след развода с бащата. Жената, с инициали Г., започнала да проявява агресия към дъщеря си. На 19.10.2016г. по обяд, когато непълнолетната Т. се прибирала от училище, майка й се обадила по телефона. Тя била доста разстроена и я попитала къде е. По телефона майката била сприхава и й крещяла.

Това поведение продължило и след като Т. се прибрала у дома. Дъщерята помолила майка си да говорят по-късно и се прибрала в стаята си. Жената обаче нахлула при нея. Демонстративно захвърлила вещи от бюрото на момичето на земята. Оставила й купа със супа. Това поведение стресирало дъщерята и след като видяла, че майка й трепери, я попитала дали е добре. Отговорът бил, че не е добре.

Тогава момичето се обадило на баща си. По негова препоръка и на Спешна помощ. Чувайки това майката станала още по-агресивна. Крещейки, тя взела купата със супата и я изсипала в леглото на детето си. Притеснена от поведението й, Т. отишла в Дирекция „Социално подпомагане“ /ДСП/. Оттам разговаряла с майка си и баща си по телефона, който бил включен на високоговорител. Бащата опитал да я успокои, обяснявайки й, че майката и друг път е изпадала в такова състояние и нищо няма да се случи на детето. За инцидента е уведомена и Детска педагогическа стая. Оттам посъветвали момичето да остане при тях или да отиде при близки или роднини.

С основание момичето изпитвало страх да се върне при майката. То дори се страхувало, че ще си изпати и за излятата супа в леглото й и отказало до се прибере.

Със случая се заема съдът. Води се производство по реда на Закона за защита срещу домашното насилие. Съдът приема, че е налице опасност от увреждане на психическото и емоционално състояние на дъщерята, още повече, че подобни инциденти в това семейство не са за първи път. Вещото лице по случая излиза със заключения, от които става ясно, че има опасност за момичето. Възможно е при продължително вменяване на дълг от майката към Т., дъщерята да развие толеранс към насилието и да се чувства виновна за случващото се. Паника, объркване, дезориентация и страх са водещите емоции при преживяното от Т., което, според вещото лице, е довело до избора на момичето да живее извън дома на майката. В същото време не е налице отчужденост на дъщерята към майката, но според вещото лице такива емоции влияят негативно върху израстването и формиране личността на момичето, тъй като едно трайно чувство за вина би невротизирало психиката й.

Заради тези изводи съдът взема решение дъщерята да остане да живее при баща си за година и половина. Майката е задължена да се въздържа от домашно насилие и й е наложена минимална за случая глоба от 200 лв.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

5 + 8 =